Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medaljer till skidgymnasiet

Annons

Skidgymnasiet i Malung firar varje säsong stora framgångar. I vinter har skolans elever åkt hem inte mindre än 19 medaljer i SM och junior-SM.

- De är väldigt duktiga och ambitiösa och kanske kan det bli någon ny Pernilla bland de här åkarna, säger rektor Ulla Mattsson.

Gymnasiet har uppvaktat sina SM-medaljörer med en minnessak för att visa skolans uppskattning. Det skedde häromdagen, samtidigt som de elever som ska börja på skidgymnasiet i höst besökte skolan tillsammans med sina föräldrar.

- Idrottseleverna har ofta engagerade föräldrar, som intresserar sig för hur ungdomarna har det i skolan, säger rektor Mattsson.

Idrottsgymnasiet i Malung är landets enda med riksgymnasium för snowboardelever samt ett av tre med intagning av elever i de traditionella alpina grenarna som slalom, storslalom, störtlopp, etc. Landets övriga två alpina riksgymnasier finns i Åre och Gällivare.

Gymnasiet i Malung har genom åren fostrat många utförsåkartalanger. Kronan på verket är förstås Pernilla Wiberg som gick fyra år på gymnasiet i Malung och sedan utvecklades till en av världens främsta kvinnliga utförsåkare genom tiderna.

Under det här läsåret går sammanlagt 37 elever på skidgymnasiet i Malung, 19 på alpint och 18 på snowboard. Gymnasiet är treårigt men det finns möjlighet att gå ett fjärde år. Det gjorde för övrigt Pernilla Wiberg och hon gick sedan ut med toppbetyg även i skolarbetet.

- De som blir riktigt duktiga i idrotten är borta så mycket att de kan behöva ett extra år för att hinna med skolarbetet också., säger Ulla Mattsson.

Till hösten kommer ett tiotal nya elever att tas in. Intresset, speciellt för den alpina varianten är stort. 40 sökte till höstens 6 platser.

Ett par nyheter planeras för skidgymnasiet i Malung. I vinter inleds ett tränar- och elevutbyte med norska grannkommunen Trysil. Inför nästa höst ska troligen skidgymnasiet delvis lokaliseras till den nedlagda skolan i Transtrand. Där eleverna ska vistas under snöträningen som huvudsakligen bedrivs i Sälenbackarna, för att minska tiden med bussåkande mellan Malung och Sälen.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons