Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medalj för politiskt arbete

Annons

Birgit Norström har varit aktiv socialdemokrat sedan 1959 och var medlem i SSU när det begav sig.

- Redan som 14-åring gick jag och väntade på att få börja arbeta i partiet. På den tiden var alla ungar i Vikmanshyttan medlemmar i SSU. Nu finns inte en SSU-förening ens en gång, säger Birgit Norström.

Anna-Karin Dahls bakgrund är annorlunda.

Hon är född och uppvuxen i Tornedalen och hennes föräldrar hyste andra politiska värderingar än hennes.

- Mina föräldrar var inte socialdemokrater. Jag flyttade för att jag ville uppleva något annat än Tornedalen, som fortfarande är hemma för mig, säger Anna-Karin Dahl.

När Birgit Norström fick veta att hon skulle få medaljen blev hon överraskad.

- Det var chockartat för mig, säger Birgit Norström.

- Det är roligt att få medaljen, det visar att folk uppskattar det arbete jag lagt ner. Min första tanke var "Gud, är jag så gammal", säger Anna-Karin Dahl.

Att Anna-Karin Dahl skulle få en medalj tycker Birgit Norström var självklart. Det var också hon som föreslog att Anna-Karin Dahl skulle få utmärkelsen.

- Anna-Karin har varit ordförande för s-kvinnorna i Vikmanshyttan i 15 år, kassör i sex år. Hon har varit ordförande i barn- och utbildningsnämnden och har varit ledamot i kommunstyrelsen. Men av vilken anledning jag fick medaljen vet jag inte.

- Det kan jag svara på, säger Anna-Karin Dahl.

- Till att börja med är hon den s-kvinna som varit aktiv längst tid och hon har varit ordförande för s-kvinnorna i fyra år, studieorganisatör i fyra år och är sedan 1988 sekreterare i styrelsen, säger Anna-Karin Dahl.

Det är upp till varje socialdemokratisk klubb själv att utse vem som ska få Brantingmedaljen.

Medaljerna fick Birgit Norström och Anna-Karin Dahl ta emot i samband att s-kvinnorna i Vikmanshyttan firade 80 årsjubileum. De delades ut av s-kvinnornas förbundsordförande Nalin Pekgül och Ingrid Persson, ordförande för s-kvinnorna i Vikmanshyttan.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons