Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med uppdrag att kolla på väder och vind

Annons

- Vi har sökt ett antal väderobservatörer i hela länet. Meterolog Anders Dagsten på SMHI i Norrköping berättar att SMHI annonserat om nya väderobservatörer.

- Vi behövde observatörer i Rättvik/Vikarbyn, Mockfjärd och Sollerön/Gesunda.

- Det är ännu inte bestämt vem som får jobbet Gesunda, men intresset att vara väderobservervatör är ganska stort, säger Anders Dagsten.

SMHI har 800 meterologstationer i hela landet. En av de äldsta väderstationerna finns sedan 1806 i Falun. Där har Erik Johansson 82, trotjänare hos SMHI, mätt väder på Järlinden sedan 1983.

- Trevlig och intressant syssla, tycker Erik.

SMHI kräver dagliga väderobservationer, mätningar av regn- och snömängder.

- Våra observatörer mäter hela året, vardag som helg, klockan 07.00 på vintermorgnarna och 08.00 under sommaren. Observationer som varje månad följs av en utförligare väderjournal.

Av väderobservatören krävs dygnsengagemang, mätningar jul, som påsk och andra stora helger - till ett ringa arvode på 7 000 kronor om året.

- Stämmer. SMHI ser väderobservatörens roll som litet av ett idellt arbete, säger meterolog Anders Dagsten.

På några ställen sköts väderobservationerna av en hel familj, eller grannar, som vid behov avlöser ordinarie observatör.

Vädret har för "Svensson" blivit en allt intressantare fråga.

- Massmedia speglar växthuseffekter och globala klimatförändringar, vädret har ett uppenbart allmänintresse - från stort till smått, konstaterar Anders Dagsten.

Och för att återgå till Falun och SMHI:s väderobservatör Erik Johansson på Järlinden, väntar han snö och kyla i slutet av veckan.

BIRGITTA KNIFSTRÖM NORDÉN

Mer läsning

Annons