Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med tyg från andra sidan jorden

Annons

Är det en självklarhet för dig att gå på studentbalen?

- Ja, det är det. I min klass ska nästan alla gå, visst är det lite dyrt, men man tar ju bara studenten en gång i livet.

Redan för två månader sedan bokade Märta tid hos frisören för att göra balfrisyr på baldagens förmiddag. Skor har hon köpt och klänningen, som nästan är färdig, sys av mamma Marie och mormor Ingrid.

Marie berättar att klänningens tyg är gammalt och har färdats över halva jorden.

- Märtas morfar som jobbat på hotell i Stockholm fick tyget av en man från före detta Persien för ungefär 20 år sedan. Tyget blev liggande ända tills vi började fundera på Märtas balklänning, säger hon.

Hur mycket kommer balen att kosta dig, allt som allt?

- Totalt kommer den att kosta mig ungefär 1 400 kronor.

Varför bestämde du dig för att låta sy en klänning istället för att köpa en?

- Ska man köpa en riktig balklänning så blir det jättedyrt. När mormor visade mig sitt gamla tyg gillade jag det direkt. Anledningen till att jag inte syr klänningen själv är att jag inte är så särskilt bra på att sy. Tyget var ganska exakt så stort att det räcker för den klänning jag valt. Klipper man fel är det kört, då är det bara att köpa ett annat tyg. Jag överlåter gärna åt mamma och mormor att sy klänningen.

Märta letade ganska länge innan hon bestämde sig för vilket mönster hon ville ha. På tygaffärerna har de tjocka pärmar fulla med diverse klänningar. Utbudet är minst sagt stort. Det mönster hon valt är detsamma som en av hennes kompisar sydde sin klänning till balen i nian efter. Klänningens modell är klassisk och utan krångliga detaljer. En klänning som passar sig för hemsömnad, helt enkelt.

Ska du ha studentmössa ovanpå balfrisyren, eller lämnar du den hemma?

- Jag tänker ha mössan på mig, så det blir ingen häftig uppsättning direkt. Snygga lockar är vad jag hade tänkt mig.

ELIN STAFFAS

Mer läsning

Annons