Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med språket i ständig förändring

Annons

Catharina Grünbaum har i många år arbetat med språket - snart i 40 år - både på Svenska språknämnden och under senare år på Dagens Nyheter. Nu är hon pensionerad från DN men har ett frilansavtal med tidningen och förekommer bland annat varje lördag med en språkspalt.

-Jag har ett frilansavtal som gör att jag läxar upp redaktionens medarbetare. Tvärtemot vad folk tror vill journalister skriva rätt!

Hon förklarade kort hur det förhåller sig på dagens tidningar, där tidningsprocessen hela tiden förenklas medan tidsmarginalerna tvärtemot hela tiden blir allt snävare. Hur man ska förhålla sig till förändringar i språket var förstås en av de frågor som hon själv lyfte.

- Ett fel är alltid ett fel, även om det upprepas 1000 gånger lär Sture Allén ha sagt. Så fel han hade!

-Språket är i ständig förändring, inte för att det kräver det, utan för att det är vad brukarna gör det till.

Vad som är rätt eller fel beror till viss del på vad man hänför det till, förklarade Grünbaum och gav exempel på sådant som anses felaktigt men som kan härledas ur fornsvenska som är korrekt.

-Ju mer erfarenhet av språkvård desto mer liberal blir man, konstaterade hon.

Outsourcing, bitch, hearing. Det väller in nya ord.

-Tror ni att svenska språket inte finns om 100 år? (Tystnad) Tror ni fransmän skulle sluta prata franska? (Skratt) Vi behöver inte oroa oss för att det svenska språket kommer att slås ut, fastslog Grünbaum bland annat under kvällen.

KÄLLA: WWW.BOKFORLAGETDN.SE SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons