Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med smak för Amazoner

Annons

Kungen anlände till Dala Airport klockan nio och kördes direkt till Vägverkets museum Pylonen. Där tittade han bland annat på utställningen Amazonliv.

Vägverkets styrelseordförande Monica Sundström berättade om Vägverket och trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall pratade trafiksäkerhet med den bilintresserade kungen.

- Kungen hade själv framfört önskemål om ett besök på Vägverket, berättar Thomas Andersson, Vägverkets pressekreterare.

Kungen gick därefter direkt ut till en väntande Citroën, specialutrustad med intelligent trafikinformation. Systemet har utvecklats av projektet VITSA (vidareutveckling av intelligenta transportsystem) som har stiftelsen Teknikdalen som huvudman.

- Han fick låna en bil utrustad med ett system som visar alla trafikskyltar på en panel inne i bilen. Den har också ett system som varnar om man kör för fort och talar om när det råder stopplikt, berättar Tommy Niittula, VITSA.

Kungen testade utrustningen genom att, eskorterad av Säpo och trafikpolisen, köra några varv i Borlänges centrala delar. Som passagerare i bilen fanns Håkan Bergeå, projektledare för VITSA, samt landhövding Ingrid Dahlberg och Vägverkets Claes Tingvall.

Färden fortsatte sedan mot Dala Husby och invigningen av den nya bron över Dalälven.

På vägen passade trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall på att informera om den nya 2+1-vägen med mitträcke på riksväg 70 mellan Borlänge och Säter.

Mer läsning

Annons