Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med smak för Afrika

Annons

I Hosjö nöjde sig inte eleverna med smakintryck utan fixade även afrikanskt för öronen, elevorkestern Karl-Olles sjöng i flera omgångar.

Även ögonen får sitt i matsalen. Hosjöskolan har ett utbyte med Faluns partner i Sydafrika, staden Kimberley, och det syns på väggarna genom många färgglada elevarbeten.

Eleverna tog om med god aptit.

- Men i Kimberley får de ta med sig matlådor, och de allra fattigaste har inte råd med det heller. Vi var där när en restaurang skänkte överbliven mat. Då räckte inte soppan till alla, så en del fick bara bröd, berättar Matilda Backlund som går i sexan och var en av de elever som fått åka och uppleva den sydafrikanska verkligheten.

Lite nya kryddor, och lite med skära och hacka blev det för kökspersonalen.

- Vi hade ju en Asienvecka som var mycket uppskattad, och så läste jag om det här nya temat, och här är vi ju ändå mitt uppe i Afrika, säger "mattanten" Lisskulla Snell.

Hon ringde kostansvariga Britt Söderman som nappade direkt och nu är det alltså Afrikatema i alla kommunens skolor. Couscous och Kenyagryta ger internationella utblickar och mersmak för eleverna.

Ett plus i kanten är också att leverantören skänker 100 kronor till Läkare utan gränser för varje 1000 kilo kommunen handlar denna vecka. Det blir omkring 600-700 kronor som går till hjälpverksamhet i Afrika.

fakta | mat resten av veckan

Onsdag: Korv med couscousfräs.

Torsdag: Kokosfisk med potatis/sötpotatis och myntayoghurt.

Fredag: Afrikansk grönsakssoppa.

Eftersom man vill ha en fiskrätt denna vecka så serveras nästa vecka något som anses vara en nationalrätt på tisdag: Bobotie (köttfärslåda) från Cape Malay, Sydafrika.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons