Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med sinne för figurer

Annons

I lördags fick Viktor ta emot första priset - en resa för två till en stor turnering i Nottingham i England den 21-22 maj.

- Det ska bli kul att åka till England. Både pappa, mamma och brorsan följer med.

Är du överraskad över att du vann tävlingen?

- Ja lite, men jag vann en tävling i fjol också, då fick jag 150 kronor i prispengar, så jag visste jag hade chansen, säger Viktor som lagt ner 20 timmar på att måla och skapa vinnarfiguren.

Har du sysslat länge med att måla figurer och spela figurspel?

- Jag har hållit på i ett år, det är jätteroligt att skapar och att spela figurspel med kompisar, säger Viktor.

I vuxenklassen vann Fredrik Johansson, 23, från Falun.

Sebastian Johansson, nio år från Falun, en nykomling i sammanhanget, kom tvåa. Sebastian har bara hållit på att måla i två månader.

Deltagarna i tävlingen har själva anskaffat byggsatser och byggt upp sin egen figur, som man sedan målat med speciella färger.

- Vi fick in ett 60-tal bidrag, det är stort för en landsortstävling. Figurerna har stått för allmän beskådning i en monter i butiken, det är allmänheten som fått rösta fram vinnaren, berättar Bo Lundberg.

- Det är många färgglada figurkonstverk, som tyder på en enorm kreativitet bland ungdomarna, säger Bo.

Warhammerfigurer som används som figurspel har sitt säte i England där spelet är oerhört stort. Men figurspelet kommer mer och mer även här hemma.

I dag finns det tävlingar världen över, även med stora prispengar.

Figurspelet handlar om att samla och måla en arme av miniatyrfigurer som man sedan använder för att spela med sina vänner.

Man använder figurerna för att visa förflyttningar och tärningar för att avgöra striderna.

Det är ett strategispel som utspelar sig i fantysimiljö, olika arméer har tillgång till avancerade krigsmaskiner och kämpar mot varandra. Spelet har blivit mycket populärt.

- Det finns en uppsjö av olika figurspel, det ena häftigare än det andra, berättar Bo Lundberg.

- Det är många ungdomar som håller på med den här typen av spel, det är både roligt och spännande, en bra fritidssysselsättning, alla ungdomar sysslar ju inte med idrott, förklarar Bo Lundberg.

LILLIS ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons