Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med sikte på Kebenekaises topp

Annons

Vissa åker Vasaloppet, en del gör sitt projektarbete genom att segla till Åland. Carolina Sjöstrand och Malin Bergström som går tredje året på Haraldsbogymnasiet i Falun valde att nå toppen - nu ska de bestiga Kebnekaise.

Båda studerar på naturvetenskapliga programmet med räddningstjänst som inriktning.

- Det var efter en fjällräddningsvecka i Transtrand som idén med att bestiga berg dök upp, säger Carolina.

Och att bestiga Kebnekaises sydtopp som ligger 2 111 meter över havet blir en utmaning.

De har planerat det mesta och är väl förberedda. De har till och med fått en sponsor som hjälper till med tågresan. Vatten och pulversoppor får bli grundfödan.

- Kläder, skidor och annan utrustning som lavinlinor, lavinsond, stighudar att sätta på skidorna och en vindsäck att krypa in i om det blir dåligt väder är ordnat, säger Carolina.

Till och med en spade har de med sig för att kunna göra en bivack om de måste övernatta på fjället. Sover gör de annars på Kebnekajses fjällstation.

- Egentligen ville vi bestiga berget själva. På sommaren är det inga problem, men vägen upp kan vara besvärlig den här tiden så troligtvis tar vi en guide med oss. Åtminstone den sista delen, säger Malin och Carolina.

Längtan efter att få stå på toppen börjar bli stor.

- När vi startar, den 21 april, går solen upp kl 04.25 och ner 20.53, säger Malin, tittar i en tabell och skriver upp i loggboken.

Två kameror ska också få plats i packningen.

- Vi hoppas kunna fotografera både djur och natur, säger Malin och visar fotodagboken som ska bli deras redovisning.

MONICA ELMQUIST BROMAN

Mer läsning

Annons