Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med sången kommer minnena

Annons

En gång i månaden ordnar PRO:s väntjänst träffar i Elsborgskyrkan för gamlingar över 80 år.

Arvid Hedström och hans Anna missar ogärna de träffarna. Då bjuds det musikunderhållning med allsång och hembakat bröd. Vårsäsongens sista träff har klingat ut, men Arvid Hedström vill visa de ansvariga sin uppskattning. Väntjänsten jobbar frivilligt, de bakar kaffebröd, ordnar lotterier, dukar upp och städar. Siv Sjöö är ansvarig för Elsborgsdistriktet, där Arvid och Anna bor. Hon ringer en vecka före och varslar om att det är dags.

Arvid uppskattar att få sätta sig till dukat kaffebord. De gör andra med för träffarna är populära och lockar som oftast över hundra personer. Är det ett riktigt publikdragande program kan det hända att både sittplatser och porslin tar slut.

- Jag förstår inte hur de orkar, säger Arvid.

Under sommaren ligger månadsträffarna nere. I stället arrangeras resor och nyligen var Arvid och Anna till Nora med väntjänsten.

Men det är musikträffarna som är Arvids favorit. Till tonerna av Ramona, Säg det i toner eller Två små fåglar på en gren väcks ungdomsminnena och med ens blir den egna kroppens skröplighet lättare att bära. Då dansar han i Folkets Park på Kvarnberget och åker dit med ångbåten Marieberg. Varje helg gick hon mellan kajen i Falun och Kvarnberget. 25 öre kostade en enkel resa.

Dans var det även på Hellmansö. John Hedberg var musikhandlare på Falugatan. Han öppnade sitt föräldrahem på Hellmansö för allmänheten och ordnade danstillställningar. Savoy i Bjursås, minns Arvid också. Det var under krigsåren och han körde taxi.

Arvid är född i Korsnäs och uppväxt hos sin moster på Gamla Berget. Dit flyttade han i två-årsåldern sedan hans pappa dött och mamman tvingades ta jobb på annat ställe. Mostern hade egen gård med getter. Det var kämpigt, minns Arvid. Hon hade lätt att ta till riset.

1941 byggde han en ny gård intill den gamla och hans moster och mamma bodde i den gamla gården. För 12 år sen sålde han huset och flyttade till lägenhet på Sturegatan.

Som ung var Arvid med i IOGT-rörelsen. Arvid sjöng och kompisen Rune Tillström spelade dragspel inför logekamaraterna. Andra världskriget kom och slog sönder det som var roligt, kamrater skingrades och han förlorade jobbet hos glasmästare Bonde.

Efter krigets slut fick han jobb på Wiklunds glas. Där blev han kvar i tio år innan han och Gösta Liberg startade eget. Bilglasmästeriet hette firman och affärerna gick bra. Det var i bilens ungdom och vindrutorna sprack ofta av stenskotten på de dåliga vägarna. Efter 24 år sålde de firman till Wiklunds glas och cirkeln var sluten.

MONICA NÄSLUND

Mer läsning

Annons