Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med rullstolsperspektiv på Sommarsverige

Annons

I min hemkommun och närliggande kommuner finns endast ett fåtal badplatser med handikapptoa, som möjliggör för mig att följa med familjen till badet. Inga med träramp eller liknande ner till vattnet så att man med hjälp får svalka av sig, med ett dopp.

Flera stora badplatser som har servering av mat, har bara torrtoa, gamla stilen. Om man ringer turistbyråer och frågar, så vet man sällan hur det är med handikappsutrustning.

Sommarsverige är väl till 99 procent för friska och där det finns handikapptoa så brister det på andra sätt. På bensinmackar är toan ofta ute, trösklar är för höga och dörrarna inte går att ställa upp.

En del nöjer sig tydligen med att sätta upp symbolen för handikapptoa, för inne finns varken stag runt toan, eller åtkomlig möjlighet att torka händerna.

På vår korta sommarresa i Sverige försökte vi besöka två blomsterparker. I den första fick jag sitta på gräsmattan innanför entrén på grund av för trånga gångar, rötter över stigar etcetera, i den andra tordas vi ej gå med rullstolen, för damen i entrén visste inte om vi skulle komma runt.

Det finns otaliga saker som ej är möjliga att göra för mig, men skulle kunna vara det med små justeringar, bara någon brydde sig.

Även privatpersoner struntar i regler som finns. Man parkerar på handikapplatser för att det går så fort att springa in och köpa mat eller ett par flaskor vin. Dessa människor använder tydligen det huvud de inte har så att vi måste använda de ben vi inte har! Jag tror och hoppas på en bättre syn på vårt dilemma så småningom.

PÅ LIKA VILLKOR

Mer läsning

Annons