Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med passion för spritkök - och ugglor

Annons

Ett 30-tal samlare, de flesta från Säter, visade sina samlingar. Det kom många intresserade som fick se samlingar av de mest skiftande slag och möta samlare som hade mycket att berätta om sina saker och sitt samlande.

Här fanns Per Örjas med en stor samling julljusstakar, Hans-Erik och Ingela Herneborgs alla dalahästar, Ulla-Britt Herneborgs speldosor, Per Hermansson med gamla grammofonskivor, Mikael Lundin med ugglor och spritkök, Claes Bromark med rakbladsvässare och andra rakgrejer, Anna-Lena Jönis med Barbiedockor, Kjell Brunström med taxigrejer och många andra med nyckelringar, majblommor, spargrisar, bokmärken med mera.

Besökarna gick runt och tittade, men kunde även få ta del av historien bakom samlingarna och hur samlandet började.

Gamla radiomottagare samlar Veijo Reijonen i Uppbo i Stora Skedvi på.

- Här har vi Hitlers propagandamottagare, berättade han och visade mottagaren från 1938.

Kjell Brunström i Södersätra i Stora Skedvi, men med rötter i Husby, samlar på taxigrejer.

Han kan allt om taxis historia i Smedby, Långshyttan, Stjärnsund och Svinö, som var de gamla taxi-stationsorterna. Det första taxitillståndet i dessa bygder utfärdades till Karl Sjöberg i Långshyttan, berättade han bland annat.

- Jag är verkligen nöjd, förklarade Per Örjan, en av entusiasterna bakom utställningen. Och att utställningen inte ska bli en engångsföreteelse var nog både samlare och besökare ense om.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons