Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med meditation på menyn

Annons

Redan förra året serverades luncher hos Rastahyttan enligt färgkoderna, till exempel var tisdag en orange/gul-dag där nyttan av morot, apelsin, majs och gul potatis förklarades.

Visst du till exempel att pektin, ett nyttigt ämne i apelsiner, är ett lösligt fiber som reducerar kolesterolet genom tarmarna och ledsagar det ut ur kroppen, som en utkastare på krogen?

I år kommer ytterligare inre och yttre upplevelser att erbjudas. På kvällen den 16 maj är det meningen att man ska skratta utan anledning. I alla fall är skrattets betydelse för välbefinnandet det centrala och det är Zannah Parmenius från Stockholm som delar med sig av kunskapen.

-Forskning visar att vi inte skrattar lika mycket som man gjorde på 50-talet. Som barn föds man med skratt och gråt men som vuxen arbetar man bort mycket. Vi måste veta vad vi skrattar åt. Det är synd, för skratt påverkar kroppen positivt. Jag kommer att prata en halvtimme och sedan blir det övningar. Man kan locka fram och öva upp sitt skrattande, berättar Zannah Parmenius.

Kvällen därpå blir det prova-på-salsa med Carina Bergström och exotisk mat i restaurangen. Båda salsan och skrattyogan är ett samarrangemang med Studieförbundet Vuxenskolan.

- Förhoppningsvis kan bli förstärka stämningen med trummor när det serveras mat med anknytning till salsan, säger Peter Karlsson som driver Rastahyttan.

Torsdagen den 18 maj blir ponnyridning för barn i alla åldrar med ponnyhästarna Capella och Lucia. När det vankas lunch på fredagen är det meningen att den ska blir extra harmonisk. Andningspedagogen Ann-Margret Jungefors ska genomföra en meditationslunch och om vädret tillåter blir det på udden, på näset som en gång i tiden var badplats.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons