Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med ljuset på sin sida

Annons

Hamnkontoret och turistbyrån kurar förväntansfullt, njuter över att skuggorna inte är så långa och kyliga längre. Intill bryggorna tronar flera stora båtar i snön, sneglar lite lätt ut mot den tjocka isen och lättar lite på sina presenningar i smyg.

Isvinden från Barken lyckas inte riktigt blåna näsor hos promenadstråkets flanerare denna dag, får helt enkelt ge sig inför solens intensiva insatser från en klarblå himmel.

Margareta och Kjell Svärd njuter i solskenet mot en rödmålad vägg.

- Jo, jag vet att det är vårdagjämning i dag, konstaterar Margareta lugnt.

-Nu är det riktigt skönt i solen.

De har promenerat från Uvberget där de bor, njuter en stund av att våren kanske snart ska starta liv och entusiasm i hamnen.

-Vår båt finns i ett garage på Ågatan, det är skönt att slippa hålla på och pallra upp och täcka över. Och att kunna göra den i ordning inomhus, säger Margaretha.

Nu har de bara en liten transportsträcka till plask och plums i vågorna.

-Vi brukar sjösätta i mitten på maj. Det ser lite hopplöst ut nu, men det brukar gå fort med våren när vi väl kommer fram i april.

En skylt på en av bryggorna manar till sakta mak - max fem knop. Våren verkar ta det betydligt lugnare än så, kunde gärna få skynda på.

En och annan vilsen mås försöker sig på ett sommarskratt. Kraxar lite blekt och hest, omåsigt diskret, nästan förkylt. Annars är det tyst, bara flaggstångslinan som huttrar och smäller i draget från sjön.

Kyrkklockan slår ett par slag när ett par fotgängare närmar sig på den skottade gångstigen intill sjön. Försedda med halktrygga stavar kan de praktiskt nog ta en paus och luta sig lite med ansiktena vända mot efterlängtade solstrålar.

-Det är så härligt i dag, säger Aina Löf och får medhåll av maken Sivert.

- Ja, det är onödigt bra, skämtar han.

De är övertygade om att nu är våren på väg.

- Hos grannen är det alldeles gult mot väggen. Blommor som kommit fram i omgångar och snöat över men nu syns de igen från mitt köksfönster. Det är vintergäck, förklarar Aina.

Hon njuter av att sommaren är på väg.

- En sak till som är roligt med våren- det är att en bit in i april får vi ta fram vår husbil, säger hon.

-Och åka ned till den skånska bokskogen, fyller Sivert längtansfullt i.

De tittar ut över båtarna i hamnen, har haft egen båt.

- Men den har sonen fått överta - vi får använda den ändå men slipper allt jobb, erkänner Sivert med en busig glimt i ögonglittret.

En skylt visar vägen in på en somrig trampled, en cykelbana invid vattnet. "Längs Strömsholms kanal" uppmanar skyltförfattaren, men ingen hörsammar lockropet så här års.

Ingen av de vinterklädda båtarna har heller brytt sig om att iaktta trafikregler när de hastade upp ur det kallnande vattnet, tycks det.

Resolut har de ställt sig på rad bakom p-förbudsskylten, låtsas inte om att de hellre skulle guppa lätt på vågorna. Vintern är seg men det är inte deras fel.

Från och med den här dagen har de i alla fall ljuset på sin sida.

LENA RELTE

Mer läsning

Annons