Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med kurs mot den perfekta tonen

Annons

Ursprungligen hade den veckolånga kursen tio anmälda sångerskor (en sångare) men efterhand föll en kvartett bort av olika skäl, ett faktum som exempelvis Maria Bergman från Smedjebacken inte ser som någonting negativt:

- Nej, det innebär ju att vi som är kvar får desto mera tid tillsammans med Susanna Rigacci och alltså mera kunskaper med oss härifrån.

En annan detalj som bidrar till att den här kursen är verkligt givande är att vi alla sitter med och lyssnar på varandras lektioner och på så sätt får en del kunskaper som bonus, så att säga. Sett ur den synvinkeln kan man säga att det var synd att deltagarantalet sjönk. Ju flera deltagare, desto mera nya impulser och kunskaper, säger Maria, som har en jobbig vecka just nu.

Vid sidan om kursen i Cassels pendlar hon nämligen mellan Grängesberg och Skäret utanför Kopparberg där hon är korist i konsertvarianten av La Traviata inom ramen för Opera på Skäret, även det en givande erfarenhet, säger hon.

Maria, som började sin sångbana hos Erik Svensson i Cantelina-kören i Smedjebacken, är något av en ung veteran som har studerat sång vid musikkonservatoriet i Örebro och ämnar fortsätta sina studier i Göteborg. Någon form av operaskola är målet för den pigga tjejen från Backbyn som kan tänka sig en framtid som sångpedagog.

Cantelinakören är, som bekant, en fin plantskola för Norrbärkebygdens unga sångfåglar och ytterligare en av Erik Svenssons plantor stöter tidningen också på i korridorerna i Cassels, Therese Leopoldsson från Hagen, mellan Norsbro och Hagge.

Hon är på väg till lektion men stannar till några sekunder för att berätta att även hon har ambitioner att satsa på sång på heltid. Släktgården i Hagen har hon inga planer på att överta efter pappa Jan-Erik när den dagen kommer.

När hon nu förkovrar sig under Bel Canto-veckan i Cassels så är det inte utan att det handlar om något av en hemmaplan, hur underligt det än kan låta.

Sedan tre år tillbaka tar hon nämligen sånglektioner av Eva Serning, uppfödd i Disponentvillan, närmaste granne med Sir Ernest Cassels skapelse och ofta förekommande som sångsolist i "granngården".

- Det här är verkligen jättekul och hon (Susanna Rigacci) är enormt skicklig, är Thereses omdöme innan hon slinker in i Cassels artistrum, tillfälligt fungerande som övningsrum för välklingande Bel Canto-sångare.

Förutom Therese och Maria deltar också Anna Maria Johansson från Smedjebacken i kursen.

Hon är dessutom den som en gång kläckte idén till kursen.

På lördag avslutas det hela med en konsert där de unga talangerna verkligen får tillfälle att njuta av resultatet av en inspirerande vecka.

Dessförinnan kan den intresserade allmänheten spontant slinka in och studera hur våra blivande sångstjärnor finslipar tekniken.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons