Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med korn på gamla ting

Annons

Samlaren heter Stig Carlsson och bor i det gamla kaplansbostället i Gagnef. Han är en skogens man och redan när han var sju år visste han att skogen var hans rätta plats.

Vid 15 års ålder fick han en tjänst på brädgården vid Bysjön. Det året frös Bysjön och inget timmer kunde ta sig till sågverket och Carlsson fick uppleva sin första permittering.

Vintern är en bra årstid för jakt, och den vintern jagade han ekorre och sålde skinnen till CTH, mössfabriken i Borlänge, för två till två och femtio skinnet.

När han fyllt 16 år fick han sin första skogsanställning. Det var en skogspraktikplats på Stora Kopparberg, Falu skogsförvaltning.

Nu följde några vintrar i skogarna kring Saxlindan och Grycksbo. Lönen var fyra kronor dagen och med skidor och cykel tog han sig från Hushagen i Borlänge till sin skogskoja i Faluskogarna, på ryggen bar han maten för en vecka i skogen.

Första gången han var med på jakt var när hans far tog med honom ut i skogen. Han var sju år och skolan hade startat så det blev till att "skolka" från skolbänken. Det har nu blivit många rundor med bössan i skogen, och den roligaste jaktformen tycker Carlsson är med löshund på älg.

Intresset för att samla gamla saker är ett naturligt steg tycker han.

- Vi har väl alla vårt ursprung i samlar- och jägarkulturen så steget till att börja samla gamla skogsverktyg var inte så märkvärdigt.

Det är främst genom sitt arbete och från sina skogsfärder som han har funnit dessa ålderstigna arbetsredskap.

Bringa samman alla dessa verktyg och redskap började han med redan på 1950-talet, och på en laduvägg kan man ta del av allehanda skogsverktyg från en svunnen tid.

- Jag har märkt att det är många människor som tycker om att titta på gamla saker. En gång stannade en buss från Tyskland och ett helt följe med människor ville titta på vad som hängde här på väggen, säger en skrattande Carlsson.

STEFAN HAMRÉUS

Mer läsning

Annons