Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med koll på vår historia

Annons

I sommar har Maj Johansson tagit tjänstledigt från jobbet som barnbibliotekarie. Under några veckor befinner hon sig på Ernst Rolf-gården på Elsborg och berättar om hur livet i Falun kunde te sig kring förra sekelskiftet. Historierna bygger på Selma Ströms bok "Hemma på Elsborg" och handlar om området och de människor som levde där. Publiken får stifta bekantskap med bland andra gruvkarlarna, Snus-Lina och Moragubben.

- Det fanns gott om barn här som alla levde under fattiga förhållanden. Allt som fanns runt dem blev leksaker, säger Maj Johansson.

Gruvan var ett favorittillhåll för gruvarbetarnas ungar. Men även om historierna bygger på Selma Ströms barndomsminnen, författarinnan föddes 1888, är föreställningen tänkt att passa hela familjen.

Maj Johansson tycker att det är viktigt att dagens Falubor lär känna sin bakgrund.

- Det är viktigt, inte minst i och med världsarvsutnämningen. Det är en del av vår historia, säger Maj Johansson.

Maj Johansson vill föra vidare språk och talesätt som fanns kring förra sekelskiftet. Intresset har varit stort bland äldre Falubor. De minns sin barndom och bidrar med detaljer till föreställningen.

- Vid ett tillfälle bestod publiken av fem barn och tjugo 70-åringar. Efteråt brukar de berätta saker för mig som jag kan använda, säger Maj Johansson.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons