Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med hela världen som arbetsplats

Annons

Hela världen som arbetsplats har Borlängebon Jan Lindblad haft under många år. I sitt arbete har Jan, som numera är ansvarig för ABB Power Systems byggverksamhet, besökt drygt 80 länder. Vidare har Jan bland annat varit bosatt i Brasilien.

- Det har varit ett privilegium, säger Jan Lindblad om de många resor han gjort i tjänsten.

Jan Lindblad som är född i Falun var fyra år gammal då familjen flyttade till Aspeboda. I Aspeboda bodde Jan sedan kvar fram till sin militärtjänst som han 1964-65 gjorde vid Fallskärmsjägarskolan i Karlsborg.

De första åren i byggbranschen arbetade Jan Lindblad som byggnadsarbetare. Sina arbetsplatser hade han då främst i Falutrakten. 23 år gammal bestämde sig Jan för att börja plugga igen. Detta var 1967.

- Visst kunde det vara lite tufft den första tiden, men det var roligt också, berättar Jan Lindblad om detta att börja studera igen efter att ha yrkesarbetet i flera år.

Färdig byggnadsingenjör var Jan 1972. De första åren som byggnadsingenjör var Jan arbetsledare vid Volvo BM:s industribygge i Hällbybrunn. 1975 var det dags för byte av arbetsgivare. Jan började då på VIAK i Falun där han fram till 1982 arbetade som byggledare.

Byggnadschef på Hylte Bruks AB kunde Jan titulera sig åren 1982-1986. Då hade det blivit dags för några års arbete I Afrika. För biståndsorganet Sida och med placering i Beira, Mocambique arbetade Jan Lindblad fram till 1986 som byggnadsrådgivare för regeringen i den norra delen av Mocambique.

- När jag återvände till Sverige började jag på J&W i Falun. Mina arbetsuppgifter var bygg- samt projektledning för diverse industriprojekt, berättar Jan om tiden efter Mocambique.

En tid under vilken Jan Lindblad även var tjänstledig i ett år. Han arbetade då för en biståndsorganisation i södra Sudan.

Då Jan började arbeta för ABB Substation i Västerås gällde det ett stort projekt i Kuwait där sju 132 kV transformatorstationer skulle anläggas. Åter i Sverige började Jan 1997 hos ABB Power Systems i Ludvika och är ansvarig för deras byggverksamhet i hela världen.

Ett arbete i vilket han gjort många och långa resor. Jans egen sammanställning visar att drygt 80 länder besökts. Under sin tid på ABB Power Systems har Jan Lindblad bland annat bott ett och ett halvt år i Brasilien. Ett år i södra Brasilien och ett halvår i Rio.

- Numera gör jag en tjänsteresa varannan månad och är då ute en till två veckor. Jag har valt att begränsa mitt resande, säger Jan Lindblad som tidigare låg ute under betydligt längre perioder.

Jan är mycket idrottsintresserad.Fritiden under de perioder han varit i Sverige har Jan varit verksam som ungdomstränare. Bland annat inom skidor och fotboll. En del styrelseuppdrag inom idrottsföreningar har det också blivit.

Avkoppling och harmoni ger också familjens fritidshus vid havet i Hälsingland. Skulle det bli någon tid över så gör Jan Lindbland gärna en fisketur.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons