Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med Gud vid sidan

Annons

- Vissa tycker att jag är en satans hantlangare om jag går på Harrys och dricker öl och dansar en kväll. Men jag menar faktiskt på fullt allvar att Gud även kan vara där, säger Luisfran Rodriguez-Perez.

Luisfran har arbetat som präst i 25 år och har testat på prästerskapet i både Avesta, Folkärna och Husby före Sågmyra. Han är född i Puerto Rico, uppväxt i ett kristet hem och efter att ha varit inne och nosat på buddhismen återfann han kristendomen. Han började studera teologi vid Uppsala universitet och efter det bar det av till Dalarna. Inom kyrkan har han som homosexuell och en något radikal präst mött både motstånd och öppenhet.

- Jag närmar mig bibeln som ett litterärt verk och tycker att det finns för många präster och kyrkoherdar som ser sig själva med en kallelse från Gud. Den typen av fromhet blir destruktiv och manipulativ. Det finns en europeisk sexuell neuros som förfäktar jungfrulighet och likställer sex vid avel av barn.

- Jag har större respekt för intellektet än jag har rädsla för att skaka andra människors grundprinciper. Så ibland kan folk bli mycket aggressiva när jag börjar argumentera, även ateister för att jag inte står för de åsikter som de lärt sig att präster ska stå för, säger Luisfran.

En pastor inom pingstkyrkan i Avesta gick så långt som att sätta igång en bönekampanj för att omvända Luisfran.

- Han ifrågasatte mina åsikter om bibeln när jag skrivit dedikationer i konfirmandernas biblar. Problem uppstår när människor har en förförståelse om Gud och skapelsehistorien som finns med sedan barnstadiet. Bibeln är full av fantastiska berättelser, men man måste kunna titta tillbaka på hur dessa människor levde och i vilken tid för att förstå.

Luisfran Rodriguez-Perez får med jämna mellanrum höra att han är provokativ, något som han själv absolut inte instämmer i. Tvärtom ser han sig själv som en frispråkig människa som lägger alla korten på bordet och lever och tror som han lär.

- Jag provocerar aldrig för provocerandets skull. Jag tror bara att man kan leva ett trevligt och roligt liv även som kristen. Min etik är att älska Gud och känna tillit till Gud för att kunna älska min nästa.

Upplever du några problem med att vara homosexuell präst i Bjursås församling?

- Nej, absolut inte. Jag har i alla fall inte märkt något motstånd. Det har inget med jobbet att göra och det är ingen som har klagat av den anledningen vad jag vet.

Hur ser du på nya påven Joseph Ratzinger?

- Påven är inte min grej tack och lov. Det är ett ärkekonservativt system och många av mina katolska vänner ifrågasätter hela systemet. Vissa biskopar inom katolska kyrkan tror ju att kondomer har porer som släpper igenom hiv-virus.

Vad har du att säga om Runar Sögaards uttalande om att profeten Muhammed skulle varit pedofil?

- Jag kan inte ta uttalandet på allvar, jag tycker att det är så dumt. Jag vet inget om Runars teologiska kunskaper, men han hade nog glömt en del när han gjorde det uttalandet. Maria var troligtvis runt 13 år då hon gifte sig med Josef, alltså ungefär lika gammal som flickan Muhammed gifte sig med.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons