Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med glatt grälsjuka toner

Annons

Idén till föreställningen kom när Maj Johansson och Fingal, Lennart, Lindblom förra sommaren spelade asagudar på Thunströmska gården på Slaggatan.

- Vi borde berätta om något som hänt här, sade de till varandra.

Maj skrev en del under vintern, Fingal och Anna Lindén har också bidragit och de spelar alla roller själva. Det hela fick ett lyft när rutinerade dragspelaren Bertil Larsson kom in i ljudbilden. Han spelar visor ur Gottfrid Eliassons vaxdukshäfte.

- Gottfrid var min farfar. Han och hans kompisar skrev ner låtar som de gillade och spelade dem så ofta för mig att jag minns melodierna, säger Maj.

Thunströms tilldrar sig en vanlig dag 1927 på köpmansgården. Ägarparet och pigan grälar och sköter sina dagliga sysslor, men blir hela tiden avbrutna av kända Faluprofiler som dyker upp.

Publiken får en tur genom bostaden och butiken där både heta sängkammarscener och hastiga pottbesök utspelar sig. Sedan börjar det egentliga spelet i ut-huset.

- Det kan ha skett... Nej, det har skett, säger Maj och visar listan på alla böcker hon läst.

Fingal har gått till botten med priset på semlor. 1927 kostade en ofylld slät 12 öre på Hammars, skulle man ha mandelmassa och grädde fick man punga ut med 24 öre.

De ser fram emot att bli rättade av äldre Falubor som minns hur det var.

Frågan som återstår är alltså vad det är för sorts spel. Förslagen haglar:

Ett historiskt litet spel? En revy? En musikal? En släng-i-dörrarna-komedi? Ett folklustspel?

- Nej, det är så nytt att det inte går att sätta namn på, säger Fingal, men det är i alla fall inte ren barnteater, fast jag och Maj som är med.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons