Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med friskvård på skolschemat

Annons

Lena Eriksson, 25, landets enda friskvårdskonsulent, direkt knuten till skolans värld sprutar fram idéer för schemalagd hälsoprofil och vardagsmotion.

- Elever med god hälsoprofil mår bättre och når goda studieresultat.

Lenas ambition att stärka eleven, i allt från självkänsla till befrielse från grupptryck tycks nå gott resultat.

Hennes entusiasm smittar av sig. På Britsarvsskolan rör man på sig alla dagar i veckan.

Lena smälter in i skolmönstret. Hon är ung och inne. Och den som undrar får veta, att hon tackar nej till rök och krök - och står för det.

- Livet blir inte roligare med alkohol eller en cigg!

Lena vill förändra, få eleverna att tänka på sin hälsa. Mycket är vunnet om vi får tonåringar att inse att de ska vänta med tobak och alkohol.

- Jobbet med friskvård tar tid. Man ändrar inte på attityder, kost, motion, friskvård från ena dan till den andra.

Plugget i stort följer övrigt samhällsmönster. Nästan alla skolor är drabbade av mobbning, ätstörningar, grupptryck, skolk, tobak och alkohol...

- Tonåringar utsätts för många prövningar. Och den som är rädd vågar inte säga nej.

Vuxenvärlden måste se och förstå. Vi når problematiken i ämnet livskunskap, där vi jobbar med ungdomars självbild. Nya elever kommer, gamla går men problem består, om ingen tar tag i dem.

Lena Eriksson, frisk fläkt från Falköping ser möjligheter till hälsoperspektiv i varje ämne, allt från hushållskunskap till naturorienterande ämnen.

- En vardag med innehåll av goda matvanor och sömn, frisk luft och normal motion ger stabilitet. Sena nattvanor, felaktig kost, stillasittande, rök och krök söndrar till kropp och själ. Skolans hälsoprofil ska landa hos alla grupper, från förälder till lärare och elev.

Lena spritter av entusiasm.

- Alla inblandade måste förstå vikt och värde av sund inriktning. Om en tonårstjej lider av ätstörningar måste hon stöttas till bättre självkänsla. En ensam anorektiker orkar inte bryta mönster. Den kroppsfixering som kablas ut i såpor och slasktidningar behöver ventileras.

I dialog kring livskunskap når mobbaren, bulimikern, rökaren eller ölpimplaren insikt kring felaktiga, ibland rent ödesdigra livsvanor.

- Ökad ätstörning, felaktig kost, övervikt, för lite motion, det finns mycket att jobba med.

Lena hoppas att Britsarvsskolans hälsoprofil smittar av sig till andra skolor. Och når vi fram till livskunskap på skolschemat är mycket vunnet.

Lenas bild av skolan är ljus.

- Skolpersonalen gör ett gott jobb. Skolan har inte dygnsansvar. Föräldrar, lärare och elever måste diskutera attityder och felaktiga levnadsvanor - för att hamna rätt.

BIRGITTA KNIFSTRÖM NORDÉN

Mer läsning

Annons