Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med fokus på bild

Annons

Bildlärarna Daniel Hellström och Björn Tigerstedt står bakom bildverksamheten på Kristinegymnasiet. Daniel Hellström, som själv är verksam konstnär, har låtit bildlektionerna mynna ut i ett antal grupparbeten. Resultatet blev ett gäng stora Zorn-kopior.

- Varje elev fick en fjärdedel att måla på. Jag-kan-inte-problematiken var borta och diskussionerna kom i gång direkt. Det här gör att hämningarna släpper och det blir lite som ett tekniskt jobb. Precis så som en konstnär jobbar, säger Daniel Hellström.

På skolans individuella val kunde eleverna till exempel välja grafisk bild och testa att trycka samma bild med kopparplåt ett 20-tal gånger och experimentera vilt.

- Det är skönt att jobba med grafik om man inte vet riktigt vad man vill göra. Det går att experimentera hur man vill och göra vad man vill. Jag har tryckt säkert 23 tryck, säger Emma Forsberg, HV3B.

Bildläraren Björn Tigerstedt tycker att de bästa resultaten kommer när eleverna fått uppgifter men gått ifrån dem.

- Det blir mest intressant när de har friheten att leta sig utanför reglerna. När deras egna värderingar och intressen kommer in och tar över, säger Björn Tigerstedt.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons