Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med erfarenhet, realism opererar centern bort köerna

Annons

Vi känner alla i vår personkrets flera Rune Wall. Om vad som krävs i form av pengar, organisation och resursutnyttjande för att snabbt komma ur detta vårdens dilemma bör valdebatten handla.

Parallellt med valannonserna kör Sveriges läkarförbund en annonskampanj för mera resurser till sjukvården. Vi i centern tror att de har rätt. Därför bör vi börja där. Vill vi möta behovet av flera händer i vården och samtidigt höja lönerna, vilket vi vill, krävs det en rejäl statsbidragshöjning från statens sida. Centern gick i täten med försvarsmiljarderna till sjukvården och så vill vi fortsätta.

När centerpartiet lämnade landstingsmajoriteten 1998 var bemanningsproblemen små i vårt landsting. Efter fyra års vänsterstyre saknas nästan 40 procent av distriktsläkarna.

Ingenstans syns skillnaden så klart mellan en politik som släpper fram idéer och kreativitet och den nuvarande som likriktar och stänger in.

Hur kan vi nyttja de små lasaretten när vi opererar bort köerna? Två exempel kan ge ledning.

Under centermajoriteten lade vi ut ortopedioperationerna till Ludvika lasarett när vi gjorde vår satsning för att minska köerna. Det skall vi göra igen.

I Fagersta har landstinget lagt ut ett antal ögonoperationer på det lilla bolagsdrivna lasarettet. Kötiden är en bråkdel jämfört med i Falun.

Ovanstående visar realismen i att det lilla lasarettet kan nyttjas för att avhjälpa hela landstingets problem bara viljan att pröva nya grepp finns och centraliseringsivern hålls i schack.

I somras sökte vi och Berndt Ekström, m, svar på vad den nya planen för lasarettet skulle innebära eftersom där bland annat föreslogs en nedläggning av dagkirurgin. Andra dokument har föreslagit nedmontering av hjärtsjukvården liksom narkosläkarverksamheten. Geriatriken har gått på sparlåga. Vi i centern ser dessa verksamheter som stommen i lasarettet. Inte ett svar hördes av från s och v. Varken centralt eller - mer förvånande - lokalt.

Två veckor före valet kommer så beskedet, som en överraskning för de lokala cheferna, att allt ska bli som det är. Så ryckigt kan inte en kvalificerad verksamhet styras.

Detta räcker inte Carin Runesson, s, och Inga- Lill Persson, s. Då dör lasarettet sotdöden på sikt. För trovärdigheten behövs både ny verksamhet och utvecklingsmöjligheter.

Vi vill medverka till realism, långsiktighet och en vilja att pröva nya grepp.

GÖRAN ENGSTRÖM

Mer läsning

Annons