Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med en touch av forndagar

Annons

Stämman hölls på i sammanhanget närmast klassisk mark, på Nöstmo Halvars vall, och den blev något av en hyllning till Nöstmo Halvar.

Nöstmo Halvar var på sin tid en hornspelman av rang. Han var den första honrspelare som fick Zorns silvermedalj för sitt fina spel på djurhorn. Det hände för nästa 100 år sedan, 1906.

De närvarande fick lyssna på låtar ur ett par av Nöstmo Halvars gamla horn, som än i dag har en fin ton. Programledare var limabördige John-Erik Eggens, Rättvik, som är ledare för dalaspelmännens hornblåsarsektion, och han berättade om Nöstmo Halvar samt spelade på de gamla hornen.

Stämman pågick under ett par eftermiddagstimmar och gynnades av en strålande sol, som smyckade den idylliska fäbodvallen på sluttningen ner mot Älgsjön. Älgsjöselsstämman vara i år även sommarens spelträff i Dalarna för spelmansförbundets hornblåsare.

I programmet ingick en "rundblåsning" med närmare 20 medverkande som växelvis spelade på horn, lurar och kulade så att det hördes vida omkring.

Stämman fortsatte med historiken kring Nöstmo Halvar och sedan avslutades det hela med en konsert där några av de närvarande medverkade.

Bland andra var det Alf Tangnäs som sjöng en vallåt på Flodamål och trallade en gånglåt, Gunilla Larsson, Hedemora, som kulade och sjöng ett par visor, Eli Lennart Johansson, Malung, som med stor inlevelse sjöng Gällivare- visan med en slägga som ackompanjemang, och Hars Åke Hermansson, Malung, som sjöng ett par vallvisor från trakten och spelade en hornlåt.

Upplänningen Per Runberg hade en säck med många intressanta instrument, som han gav några smakprov på. Han spelade polskor på spilopipa och mungiga samt en vallvisa på benflöjt gjord av fårben.

Musikläraren Ann-Marie Sandberg, Stockholm, spelade på näverlur, kohorn och bockhorn, som hon hanterade på ett suveränt sätt med klara och rena toner.

- Det blev en bra stämma. Deltagandet var som jag hade väntat, men det hade ju gärna fått komma mer publik, tyckte Hars Åke Hermansson då han summerade årets Älgsjöselsstämma.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons