Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med djuren i fokus

Annons

Emelie Wetso har alltid varit intresserad av djur. Men Emelie går samhällsvetenskapliga programmet. Hur får man in djurperspektivet på en utbildning som handlar om mänskliga relationer? Inte så svårt alls. Människors syn på djur präglas ju av samhälleliga värderingar.

-Vi ser olika på olika djur. Ingen i Sverige skulle kunna tänka sig att äta en katt, däremot är det många som äter grisar, förklarar Emelie Wetso.

Vårt förhållande till vissa djur är starkt avhängigt sammanhanget.

-Det är jättepopulärt med vargar i en djurpark, men en vild varg uppfattar många som skrämmande eftersom människan inte har kontroll över situationen.

I tvåan gick hon en poesikurs för svenskläraren Margareta Albinsson som även varit handledare åt Emelie tillsammans med historieläraren Anna Kempff-Skäringer.

Detta väckte Emelies intresse för att skriva dikter. Samtidigt blev hon även intresserad av fotografi. Alltså bestämde hon sig för att hennes projektarbete skulle ta formen av en utställning med fotografier och dikter som just nu pågår på Tjädernhuset. Projektarbetet har även utmynnat i en bok.

Utställningen och boken har fem teman: Delfiner, snöleoparder, Sveriges stora rovdjur, grisar och hemlösa katter. För att få ihop ett sådant menageri av djurarter har Emelie fått resa en hel del. Hon har bland annat varit i Kolmården och på Forsa gård i Stora Skedvi.

Efter studenten i vår ska Emelie åka till USA och jobba som au-pair. Sedan vill hon gärna läsa psykologi och det ligger närmare hennes projektarbete än man kan tro.

-Psykologi handlar ju om hur människor förhåller sig till saker i sin omgivning, till exempel djur.

STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons