Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med demokrati i fokus

Annons

Moderatorn Erik Berglöf från Handelshögskolan inledde debatten genom att jämföra nationsbyggande med husbyggen. Skillnaden är, menar han, att hus kan byggas från ”scratch”, medan nationer redan står på en grund av historia, kulturer och traditioner, och ofta har en struktur som redan kollapsat.

Medlemmarna i hans ”dream-team” på scenen var inte sena att instämma i hans resonemang, och var överens om att nationer är levande organismer och inte gjorda av oföränderliga byggdelar. Hade det varit annorlunda hade inte panelen
sett ut som den gjorde igår.

Strobe Talbott från Brookings institution och tidigare medarbetare till förra utrikesministern Madelene Albright i USA var imponerad av samlingen på scenen.
Själv bodde han i Jugoslavien under 70-talet, då han jobbade som journalist.
– Då hade jag aldrig trott att jag skulle sitta här med en premiärminister från Polen, som nu är en del av EU och med en president från Georgien, som nu är en självständig nation.

Som ett exempel på en framgångssaga i nationsbyggande berättade president Mikheil Saakashvili om ros-revolutionen i Georgien.
– Det var för övrigt världens första tv-sända revolution – helt utan reklamavbrott, säger Saakashvili och ler mot publiken i tältet.

Inför revolutionen var situationen i Georgien kaosartad. Korruption genomsyrade alla nivåer i samhället.
– Polisen hade inte fått lön på sex månader när vi kom in i bilden. Militären hade inte fått mat på evigheter, det var en enda röra, säger Saakashvili, vars nationsbyggande började med en total renstädning i det gamla systemet.

– Men det viktigaste var den kulturella revolutionen. Människor har blivit stolta över Georgien, säger Saakashvili, och får genast gensvar från några tillresta landsmän som ställer sig på åhörarläktaren och höjer den röd-vita flaggan.

Panelens medlemmar fortsatte att diskutera det perfekta receptet för att bygga en framgångsrik demokrati, och menade att en viktig ingrediens är goda grannar.
– Polen har den erfarenheten. Vi låg mycket dåligt till mellan Tyskland och Ryssland under andra världskriget. Men under 90-talet har just de grannarna inneburit stora fördelar för oss, säger Polens premiärminister Marek Belka, och menar att Bulgariens geografiska läge tvärtom var en fördel under andra världskriget, medan det under 90-talet var en nackdel.

Strobe Talbott fortsatte på tråden om goda grannar.
– En orsak till att det inte gått bra i Irak är att USA kom in med en modell de ville bygga. De trodde att man skulle kunna göra ungefär som de allierade gjorde med Tyskland efter andra världskriget. Men för att lyckas måste landet ha grannar som
är likasinnade. Det är skillnaden med Irak, säger Talbott, och riktar sedan en kontroversiell känga mot Sverige som får en susning att gå genom publiken.

– Jag menar, med all respekt, att det finns en anledning till att detta fantastiska, upplysta land har lyckats så väl i sin neutralitet. Nämligen att det ligger så tryggt omgivet av Natoländer.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons