Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med bollen på väggen

Annons

Spelarna har så svårt för att skjuta bollen i mål. Detta blev Sveriges öde i EM, liksom i VM i Japan/Sydkorea 2002.

För en tid sedan var landslagsledaren Tommy Söderberg i Ludvika på en föreläsning om idrottsträning. Jag fick då tillfälle att presentera och diskutera en inovation angående fotbollsutbildning i Ludvika.

Förklarade min idé angående bollväggsträning för fotboll enligt Gunnar Nordahls modell. Han var en av världens genom tiderna bästa målskytt. Fortfarande har han målrekordet kvar både i Sverige och i Italien som proffs.

Efter sin karriär har han berättat att det var den dagliga intensiva bollvägsträningen under unga år som gav honom bollkänsla, teknik och styrka. Dessutom är denna träningsmetod tio gånger effektivare än att springa och hämta bollar på en fotbollsplan.

Vid denna bollvägg som är reglerbar kan ett tjugotal bollövningar utföras och är en pilotkonstruktion. Därför frågade jag om svenska fotbollförbundet och Tommy Söderberg stöder denna träningsmetod och han svarade ja till 100 procent.

I Ludvika kommun råder för närvarande investeringstopp. De anslagna pengarna har blivit indragna. LFK och IFK får ingen välbehövlig bollvägg. Måltorkan fortsätter i Ludvika.

Ett hopp återstår. De 25 miljoner som fotbollförbundet har fått för deltagandet i EM ska användas för ungdomsutbildning.

Bertil Bratt

Mer läsning

Annons