Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med Beatles i blodet...

Annons

Arne Norrman har levt för och med Beatles i drygt 40 år. Endast två av Beatlarna är ännu i livet, men i Arnes kropp lever hela gruppen.

- Man har alltid en Beatleslåt i huvudet, jag kan vakna mitt i natten och börja nynna.

Intervjun äger rum hemma i Arnes "lekrum", han kallar det så. Rummet är omkring tio kvadratmeter stort, en stor del av golvytan tas upp av ett trumset.

På väggarna hänger skivomslag, affischer, vinylskivor och naturligtvis porträtt av de fyra Beatlarna, George, Ringo, Paul och John.

- John är symboliskt placerad högst upp, vilket är hans naturliga plats. Det var han som startade det hela.

Där finns Beatles Collection i vinyl, helt ospelad. Där finns ett oöppnat exemplar av Sgt. Pepper, signerat. Arne har själv översatt Beatles samtliga låtar till svenska. De förvaras i pärmar. Där finns posters som med jämna mellanrum tas fram ur sina behållare och rullas åt andra hållet. Intervjuer, biografier, listan kan göras oändlig.

Kort sagt är det ett Beatlesarkiv vi talar om. Dinky Toys prylar och annat krafs göre sig icke besvär. I Arnes samling finns bara saker som är godkända av Paul McCartney.

Arne var tio år gammal när Beatles kom in i hans liv. Året var 1962 och han var på plats när de fyra, för den tiden långhåriga, ynglingarna spelade i Stockholm.

- Jag stod där i publiken och såg bara en massa ryggtavlor, när jag hörde musiken var det kört, jag var fast.

Arnes förklaring till sin villkorslösa vurm för bandet är att de stod för kärlek, vänskap och gemenskap, vilket är något han starkt förknippar med hela tillvaron på 60-talet.

- Vi som tog oss igenom 60-talet och alla droger utan att bli missbrukare fick uppleva en oerhört lycklig tid.

Arne har fått uppleva något som är få Beatlesdiggare förunnat. Efter 20 års tjat fick han en personlig inbjudan till studion Abbey Road, " Dear Arne" inleds den. Möjligen är han den ende i Sverige som har en T-tröja med Abbey Roads logga, de gula strecken på övergångsstället.

Det var meningen att han skulle få träffa Paul McCartney, men eftersom dennes dåvarande hustru Linda insjuknade i cancer ställdes träffen in. Löfte om ett nytt möte finns dock. Rundvandringen i studion är ändå en av Arnes höjdpunkter i livet.

Han har fått träffa mannen som kallas den femte Beatlen, producenten Geroge Martin.

- Problemet var bara att jag blev som en tioåring igen när jag träffade honom, säger Arne med ett skratt.

Nå, vilken av Beatles låtar tycker han är bäst?

- Ha, ha..den frågan har jag fått många gånger. Det går inte att säga vilken som är bäst, men Nowhere man från plattan Rubber Soul känner jag sjukt starkt för.

Finns det något av Beatles du är kritisk till?

- Ja, man kan undra varför de gjorde låten You know my name, look up my number. Men de är förlåtna, man förstår ju att de behövde få slappna av någon gång.

Om du får träffa McCartney, vad tänker du säga då?

- Risken är väl att jag blir tioåring igen, men jag tänker fråga varför de gjorde You know my name.

En annan höjdpunkt i Arnes Beatlesliv var när han besökte Beatlesfestivalen i Liverpool 2002.

- Jag säger bara det, Woodstock är ingenting i jämförelse.

Efter 40 år kan han fortfarande bli tårögd när han hör Beatles musik.

- Orden räcker inte till för att beskriva mina känslor för gruppen. Jag åker gärna runt i skolor och berättar om dem och tiden på 60-talet.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons