Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med båt från Gästrikland till Dalarna

Annons

I sex år har rederiet letat efter passagerarbåt. En grupp intresserade från både Stjärnsund och Hofors har bland annat varit i Oslo, Stockholm och Ronneby och försökt hitta en lämplig båt. Men i fjol fick de kontakt med det rederi som anordnar båttrafik på sjön Runn.

När de ville sälja en av sina båtar slog rederiet Pråmleden till. Nu har chartertrafiken med Elise 2 kommit igång. Den tar tolv passagerare.

I sommar ordnas onsdags- och lördagsturer från Hofors till Stjärnsund. Genom sjöarna Grycken, Fullen och Edsken ska den också gå till danskvällarna i Folkets Park och till torgmarknaden i Stjärnsund.

- Från Gästrikland till Dalarna går färden, säger Jack Jakobsson som under en uppvisningstur under tisdagen berättade om arbetet med att förverkliga sjösystemet, och trakterna omkring, till ett turistparadis.

- För några år sedan renoverades slussen i Silvhytteå. Nu blir båttrafiken mellan de båda kommunerna kronan på verket. I sommar ska både cykel- och uthyrning av kanoter komma igång. Det lockar turister att stanna kvar hos oss.

- Nu kan Intresseföreningen Pråmleden och de som står bakom arbetet med Husby-ringen samarbeta. Förutsättningen för allt arbete är en fungerande sluss i Silvhytteå. Att vi dessutom har en fantastisk natur med både björn och lodjur, samt möjligheter till fiske, gör att området kommer att locka många turister i sommar.

Två timmar tar båtresan till Stjärnsund. En halvtimme går åt för att klara slussen i Stjärnsund. Det planeras också för ett uppehåll i Engelsfors.

- Vi har en historiskt spännande järn- och stålhistoria att presentera. Området blev vaggan för den svenska brukshistorien, säger Jack Jakobsson.

- Vi planerar också att genomföra lunchturer, men då måste passagerarna höra av sig några timmar i förväg så vi får tid på oss att laga den mat som behövs, säger Per-Anders Sahlberg som också basar för Edskens camping som är Elises hemmahamn.

BERNT NILSSON

Mer läsning

Annons