Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med barnen i fokus

Annons

Det är sen fredagseftermiddag och kyrkan påminner mer än någonting annat om en fritidsgård. Överallt pågår aktiviteter med barn i olika åldrar som leker, sjunger, gör experiment och fikar. Fredagsdraget kallas kvällen som är en populär tilldragelse både för vana unga kyrkbesökare och barn som aldrig annars besöker kyrkan.

- Vi vill vara en kyrka för hela stan, här ska alla känna sig välkomna, säger Magnus Davidsson, pastor och föreståndare för församlingen som tror att en stor del i att kyrkan fortsätter växa är att man förmedlar budskapet om Jesus på ett vardagligt sätt och med musiken som en viktig del av gudstjänsterna.

Elsborgsförsamlingen samarbetar med övriga kyrkor i Falun och föreståndarna har regelbundna ekumeniska träffar. En vanlig missuppfattning är att Elsborgsförsamlingen är en del av Livets ord i Uppsala.

- Vi har tron på Jesus gemensam med dem men i övrigt har vi inte starkare kopplingar till dem än vi har till katolska kyrkan här i Falun, säger Magnus Davidsson.

Under gudstjänsten på söndagen är kyrksalen till en början full och några får stå, efter en stund reser sig barnen med några vuxna i täten och går ut till en samtida söndagsskola kallad Full fart. Dagens tema handlar om att vara modig. Barnen delas in i fyra grupper efter ålder och sjunger, pysslar och får höra berättelsen om David och Goliat.

Ibland är det någon som längtar efter föräldrarna eller bara vill visa upp en ovanligt snygg teckning, då är det helt okej att springa in i kyrksalen igen där barn- och ungdomsansvarige pastor Nicklas Ljung predikar om vikten av att ha reskamrater i livet. Som illustration visar han två sekvenser ur filmen Sagan om ringen där vänner hjälps åt för att oskadliggöra en magisk ring.

- Vi behöver vänner som motiverar när det är motigt och så blir resan mycket roligare när man har bra ressällskap.

Gudstjänsten avslutas med mer sång och musik som leds av musiker och sångare på scenen. Efter ett tag tunnas det ut i kyrksalen och de flesta går in i rummet intill där man kan köpa fika. De som inte får plats runt borden går tillbaka in i kyrksalen med kaffekoppen.

Församlingens förhoppning är att kunna köpa granntomten för att bygga ut kyrkan som inte riktigt räcker till. Medlemsantalet fortsätter att öka och det verkar inte avta.

- Vi bygger gärna ut många gånger, det betyder att församlingen växer, säger Magnus Davidsson.

CECILIA EKEBJÄR

Mer läsning

Annons