Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med ångbåt på Öjesjön under Västerdalsveckan

Annons

Med några enstaka svackor tycks årets Västerdalsvecka vara en stor framgång. På fredagen var det Öjes tur och även här kunde det räknas in goda besökssiffror.

I likhet med andra bydagsarrangörer så hade öjsingarna också bullat upp ordentligt av vad huset förmådde. Och inte utan resultat.

Periodvis var det riktigt trångt i centrumhusets lokaler och den ranson av dagens rätt som beräknats visade sig inte förslå alls. Men naturligtvis trollades kulinariska alternativ fram så någon nöd på besökshopen gick det inte.

Många tittade också till hantverkshallen och gav utställarna där en riktigt fin kommers.

Uteaktiviterna hade också sin givna publik.

Den största enheten i byns handelsflotta - skutan Absolut V - körde fulla turer.

I den tredje skeppslasten återfanns stockholmaren André van de Meulebrouck. Han har flickvän från bygden och är gammal vasaloppsåkare som också finner den ångbåtska sommarturen som en västerdalsk höjdare.

- Jo, det var en njutbar och spännande resa, recenserar Årstabon.

Fast man kunde kanske tycka att vardagens storstadsdjungel borde erbjuda än större spänning?

- Just det här är ett koncept som inte finns i Stockholm, menar André van de Meulebrouck.

Iris Andersson, besättningskvinna på Absolut V, hade jämte maken Mats, ångbåtskapten, tuffat ut på fredagens Öjesjö med sammanlagt närmare 50 resenärer. Det innebär tre fulla laster.

- Det har varit många turister med i dag och vi märker av reaktionerna att många tycker det är härligt att åka ångbåt, säger Iris Arnesson.

Dagens första resenärer bjöds för övrigt på en jungfrutur. Paret Anderssons båt har en sprillans ny ångpanna inmonterad som då invigdes.

Den gamla gick i fjol in på slutversen, ackompanjerandes sig själv med ett alltmer enerverande skrammel, och njuter nu sitt otium som pensionär i ett stall.

- Det är riktigt skönt att ha fått en ny panna, konstaterar Mats Andersson.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons