Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

McDonalds i konkurs

Annons

I går gick hans företag "Falun mitt i stan" i konkurs, det företag som har drivit McDonalds-restaurangen.

- Jag är besviken på Svenska McDonalds, som skönmålade verkligheten när vi skrev kontrakt, säger Pär Allansson.

När Pär Allansson lämnade beskedet att han skulle sluta efter sju års arbete med McDonalds-restaurangen var det många som trodde att han tjänat ihop en rejäl grundplåt till familjen.

Men verkligheten är en annan.

- Mitt företag har fått så mycket skulder att jag måste ta den här konkursen för att kunna gå vidare i livet, säger Pär Allansson.

Han riktar sig mot Svenska McDonalds som enligt Pär Allansson målade upp en ljus framtidsbild och en het marknad när han skrev kontrakt för sju år sedan.

- De sa att jag kunde räkna med en årsomsättning på 15 miljoner kronor. Verkligheten blev 11 miljoner. Vi har gått med underskott från det första året och sedan har det bara fortsatt. När det sedan blev aktuellt att öppna en ny restaurang vid regementet så blev det bara för mycket.

Birgitta Mossberg som är presschef på Svenska McDonalds konstaterar att det varit upp och ned med ekonomin under de dryga fem år som restaurangkedjan samarbetat med Pär Allanson.

-Tyvärr har han inte lyckats få balans på ekonomin under den här perioden, och det är på hans initiativ vi bestämt oss för att nu gå skilda vägar, säger Birgitta Mossberg.

Pär Allansson varnar andra för att teckna liknande leasingkontrakt utan att själv undersöka och skapa sig en bild av marknaden.

- I dag är jag besviken på Svenska McDonalds för hur de agerade för sju år sedan. Orsaken till problemet är restaurangens läge. Den ligger mitt i stan och på det viset har vi inte fått de bilburna kunderna som betyder så mycket.

Birgitta Mossberg ger en annan bild:

- Vi försöker alltid hjälpa våra franchisetagare över svåra situationer. Den här gången har det tyvärr inte gått, och den som bäst kan svara på varför det blivit som det blivit är väl Pär Allanson själv.

McDonaldsrestaurangen i Falun kommer att drivas vidare i regi av Svenska McDonalds. Därför ska inte situationen påverkas för det 40-tal personer som i dag arbetar på restaurangen.

ANDERS HANSSON GÖRAN PETTERSSON

Mer läsning

Annons