Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mc Donald´s polisanmäls

Annons

För drygt två år sedan monterades tre övervakningskameror upp i restaurangdelen vid Mc Donalds i Kupolen. Samtidigt sattes kameror upp vid kassorna, i drive-thru båsen samt i restaurangens bakre utrymmen.

- Syftet med kamerorna var att öka säkerheten och tryggheten för dem som arbetar på restaurangen, säger Henrik Moselius, nuvarande restaurangchef för Mc Donalds i Borlänge.

När kamerorna monterades upp drevs restaurangen av en licenstagare. Personen i fråga ansökte aldrig om något tillstånd för kameraövervakning.

Trots det har kamerorna rullat i restaurangdelen under två års tid, vilket betyder att man kontinuerligt brutit mot lagen.

Under tiden har Svenska Mc Donalds tagit över driften av Borlängerestaurangen och det är därmed koncernen som nu pekas ut som ansvarig för det brott som begåtts.

- Vi får ta på oss det här i Borlänge. Det är vi som har brustit i uppmärksamhet och inte tänkt på tillstånd för de kameror vi haft, säger Henrik Moselius.

När övervakningskamerorna började användas på Mc Donalds satte man upp skyltar som talade om det på samtliga tre entrédörrar. Man satte även upp informationsskyltar på väggarna inne i restaurangen. I dag saknas två av tre skyltar på entrédörrarna. Hur, när eller varför de försvunnit kan ingen svara på.

- Nej, vi har inte lagt märke till det. Det är ytterligare en miss från vår sida, säger den nuvarande restaurangchefen.

Enligt Henrik Moselius har det aldrig varit fråga om någon förvaring av inspelat material på restaurangen. Videobanden har inte vid något tillfälle tagits ur kamerorna, utan har istället spelats över gång på gång.

- Nu har vi gjort oss av med alltihop. Banden är kastade. Den enda övervakning som fortsätter är den som sker i kök och personalutrymmen.

Trots det som inträffat är ansvarig för Mc Donalds i Borlänge fortfarande intresserad av kameraövervakning i restaurangen. För en tryggare miljö. Någon regelrätt ansökan till länsstyrelsen kommer man i nuläget dock inte att skicka in.

- Nej, nu avvaktar vi och ser vad som händer.

Mycket talar för att Mc Donalds restaurang står inför en polisanmälan. Att den olagliga övervakningen skett under flera års tid, kommer enligt polisen att ha betydelse i utredningen. Samtidigt säger lagen att den som bryter mot lagen om kameraövervakning, kan dömas till dryga böter eller fängelse i högst ett år.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons