Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mc-buller stör grannar

Annons

Monztabanan drivs av sex älvdalsföretagare i en ekonomisk förening, men de har hyrt ut den över sommaren till Olle Eriksson från Lima, som driver mc-verksamheten på banan.

- Vi följer de regler som gäller och de motorcyklar som kör här är godkända av bilprovningen för att få köra på landsväg, förklarar Olle Eriksson.

- För att det inte ska råda någon tveksamhet så har vi även en egen bullermätare. Vi testade bullret här nyligen och vid Subaru-butiken var bullret från riksvägen betydligt högre, konstaterar Olle Eriksson.

Men det finns grannar och närboende som inte uppskattar verksamheten på motorbanan. En närboende ifrågasätter hela verksamheten och påtalar att gästande sällskap med fiskare störs av bullret och söker sig någon annanstans.

- Verksamheten är anmälningspliktig, men ej tillståndspliktig. Den är också anmäld, och det finns ett beslut som reglerar verksamheten, förklarar Anna Bruus på kommunens miljökontor.

- Men inom kort kommer vi att genomföra bullermätningar för att se om de regler som finns följs.

- Den verksamhet som sker på banan är reglerad i ett avtal och vi utgår från att det följs. Om så sker kan vi inte göra något, säger Anders Lundqvist i Älvdalens halkbanas ekonomiska förening.

I skrivelsen till kommunen undrar den klagande om kommunen tillåter verksamhetsutövaren att banan används alla tider på dygnet utan restriktioner. Likaså ifrågasätts om inte annan verksamhet i kommunen omöjliggörs på grund av bullret från motorcykelbanan.

- Så är det inte. Vi nyttjar enbart banan dagtid och måste vara färdiga klockan 17.00, säger Olle Eriksson.

- När det gäller verksamheten så har vi i regel 25 motorcyklister här vid varje tillfälle. Det är ingen överdrift att räkna med att de lämnar en tusenlapp efter sig för boende, mat och mycket mer. Så jag är ganska övertygad om att det här är bra för Älvdalen, även om det är trist att en del ska uppleva att de störs, säger Olle Eriksson.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons