Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MBL-förhandlingarna inledda

Annons

I går möttes Siemens ledning facken vid turbinskovelfabriken. Företaget lade fram sitt nedläggningsalternativ som drabbar 120 anställda och som också innebär att en mindre del kan få flytta med till Finspång.

- Vi kommenterar av princip inte pågående förhandlingar, säger informationschefen Göran Skoglund.

Metallfackets Duro Pavlic konstaterar att Siemens direkt avvisat en försäljning av verksamheten så en lösning med ny ägare är inte på dagordningen.

- Vi ska träffa företaget igen på torsdag. Vi har inte kommit längre än att vi diskuterar hur vi ska lägga upp förhandlingen. Inget skambud ännu utan Siemens har visat förhandlingsvilja, säger Pavlic.

Samma dag fortsätter Livsmedelsarbetarfacket och Spendrups den lokalt strandade MBL-förhandlingen om övertalighet och arbetstider vid Spendrups i Grängesberg. Det handlar om 30-talet jobb

Efter den lyckade försäljningen av Morgårdshammars mekaniska verkstad så återstår nu för Morgårn att lösa den återstående övertaligheten som beräknas till 15 personer.

- Vi återupptar förhandlingarna om någon vecka. Vi har viss övertalighet i monteringen och på kontoren, säger vd Dan Sandberg som noterar att ett par personer sagt upp sig sedan varslet i vintras.

Morgårdshammar siktar mot att vara nere i 85 personer vid årsskiftet och nu noteras flera små order:

- Vi har också större projekt på gång och något ska vi nog kunna ta, säger Sandberg som noterat att de stora efterfrågan i Kina har satt fart på Morgårdshammars kunder så allt är inte svart.

Vid ABB i Ludvika som ska avveckla mellanspänningsställverket AX1 har MBL-förhandlingen avslutats och facken och företaget arbetar nu på två fronter, att arbeta av inneliggande orderstock och flytta om personalen.

Divisionschef Hans Gleimar bedömer att av de 50 som blev övertaliga så har tiotalet redan ny sysselsättning.

- Vi har satt upp ett jobbkontor på mellanspänningsenheten som är bemannad ett par timmar varje dag av personalfolk från Ludvika eller Västerås. Vi har ett 20-tal som pendlar hit från olika orter i Mälardalen. Vi räknar med att det löser sig för ett antal ytterligare personer denna vecka, berättar Gleimar.

ABB har också förberett för den händelse att det kärvar till sig att hitta nya jobb.

- Vi har goda förutsättningar att klara det. Men jag ropar inte hej förrän vi är över bäcken. Kör vi fast ska jobbgruppen vidta speciella åtgärder, säger Gleimar och Metalls ordförande Rolf Häggman låter förstå att han är övertygad om att det kan lösa sig för alla på ABB.

Han ser till och med personalbehov av maskinarbetare som kan hjälpa till att mildra krisen på Siemens.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons