Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mbeki hoppas på samtal Mugabe_MDC

Annons

Sydafrikas president Thabo Mbeki tror att hans kollega i Zimbabwe, Robert Mugabe, förr eller senare kommer att fredligt lämna sin maktposition.

Den sydafrikanske presidenten har av det regionala samarbetsrådet SADC (Southern African Development Community) utsetts att försöka medla i konflikten mellan Mugabes styrande parti Zanu-PF och det ledande oppositionspartiet MDC (Rörelsen för demokratisk förändring).

Presidenten medgav också att tidigare val i Zimbabwe inte varit problemfria:

Det var vid sitt toppmöte i Tanzania i förra veckan som SADC utsåg Mbeki till medlare efter den zimbabwiska regeringens våldsamma tillslag mot politiska motståndare den 11 mars. I fredags sade Zanu-PF ja till den 83-årige Mugabes önskan att bli partiets kandidat i de presidentval som väntas 2008. Om han väljs kan han sitta kvar som statschef till 2013.

SADC har i väst kritiserats för att blunda för Mugabes behandling av oppositionen. Med utnämningen av den sydafrikanske presidenten till mellanhand hoppas organisationen nu få igång förhandlingar mellan Mugabe och MDC, lett av Morgan Tsvangirai.

TT

Mer läsning

Annons