Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mazen vill till Tyskland

Nästan 3000 kilometer skiljer Libanon och Budapest. Mazen Kayas Bitar har den sträckan bakom sig på grund av flykt från krig. Vi träffade honom på Centralstationen i Budapest under söndagen.

Annons

När kriget i Syrien hade rasat i ett år flydde Mazen Kayas Bitar till Libanon. Där han de senaste tre åren har levt som en vanlig människa, men ändå på ständig flykt undan den Fria syriska armén. Familjen finns i dag kvar i Libanon. Men någon gång hoppas de att kunna återvända till hemlandet.

– Jag vill nu till Tyskland, sammanfattar Mazen. Men jag vet inte om det är svårt att komma vidare. Hur är det i Sverige? undrar han.

När vi träffar Mazen har han varit i Budapest i drygt fyra timmar. Han kom under morgonen söderifrån.

Unga personer lejs av den Fria syriska armén för att döda syrier, sina egna. Mazen vill undvika det och det var därför han tog beslutet att fly.

– Jag flydde för en månad sedan och det har varit en svår flykt. Men jag har min kusin med mig, säger Mazen och klappar en kille, i ungefär samma ålder som honom själv, på axeln.

Mazen berättar sedan hur de flytt från Libanon, genom Syrien och sedan vidare mot Turkiet.

– Sedan fick vi ta oss till Grekland i en båt. Det var fruktansvärt och mycket människor. Det regnade mycket. Och sedan kom vi till Makedonien. Då hade vi bland annat fått gå ungefär 25 mil, berättar Mazen.

De stannade sedan i Makedonien under fem dagar. Fem långa dagar.

– Vi blev satta rakt på marken under ett tak. Där satt vi i fem dagar utan mat, vatten eller annan hjälp. Om någon bestämde sig för att fly därifrån så blev de misshandlade. Jag är ung och kan stå ut, men jag tänkte och såg alla gamla, kvinnor och barn. Hur klarade de sig?

Efter den femte dagen fick de gå vidare från lägret. Vid gränsen till Serbien väntade 10 000 flyktingar på att få passera. Även där fanns ett läger som de väntade vid.

– De här lägren bränns sedan upp. Först byggs de, man samlar flyktingar där, och sedan bränner man ned dem. Jag vet inte varför, säger Mazen.

Innan vi skiljs säger han att han tänker ta sig till Tyskland.

– Min familj är i alla fall i säkerhet och jag kontaktar dem så fort jag får tag på ett WiFi.

LÄS OCKSÅ:

Här får Susdar, 5, Ingrids packade väska

I Budapest kom tårarna: "Svårt att hålla emot"

Mer läsning

Annons