Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maxtaxan ska vara rättvis

Annons

Svar till signaturen Ewa "Maxtaxa för vem?"

Dina argument är rätt och vi förstår din besvikelse. Maxtaxan ska gynna alla och inte minst de med låga inkomster och dem som, precis som du exempelvis arbetar deltid eller heltid där mycket av arbetstiden är förlagd till kvällar och helger, eller natt.

När maxtaxan infördes i Rättvik var vår bestämda uppfattning att alla ska gynnas och den ska vara rättvis. Därför föreslog vi tre nivåer och betalning i elva månader, precis som tidigare. Våra argument för detta var bland annat samma som dina. Men den borgerliga majoriteten gick emot vårt förslag och införde en enhetstaxa. Så nu får du, som tidigare betalade för exempelvis tjugo timmar, betala för heldag. Tidigare betalade du för elva månader, men får nu betala för tolv. Resultatet blir ju att du inte gynnas lika mycket som höginkomsttagare som tidigare haft heltidsbarnomsorg.

Statsbidragen som kommunerna fick för att införa maxtaxa skulle oavkortat gå till barnfamiljerna och inget annat. Och Rättvik blev bra kompenserade men delar av bidraget gick till annat.

På socialdemokraternas partikongress i november beslutades att målet på sikt är att barnomsorg/förskola ska vara fri.

När det gäller möjlighet till kväll-natt-helgdagis så måste vi diskutera detta för att göra det möjligt för föräldrar som är ensamstående och arbetar kväll-natt eller helg, eller kanske båda föräldrarna arbetar obekväma tider, att också få barnomsorg som är trygg och pedagogiskt bra för barnen. De flesta inom äldre- och handikappomsorgen jobbar ju så och alla måste ha möjlighet att kunna kombinera arbete och barn/familj/fritid bra.

Ta gärna kontakt med någon av oss för att prata om just detta, kväll-natt-helgbarnomsorg. Politiker ska vara försiktiga med löften, speciellt när det snart är val, men detta kan vi lova, får vi majoritet i Rättvik, så tar vi bort nuvarande avgiftssystem och inför nivåer och elva månder.

S-LEDAMÖTER I BUN

Mer läsning

Annons