Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maxpriset på öl är nått

Annons

I tabellen nedan illustreras skillnaden mellan krögarnas ölpriser och Systembolagets. Jämförelsen är givetvis orättvis. De förstnämnda har hyror, personalkostnader och tillstånd att tänka på.

- Lönerna har höjts med 10 procent och elpriserna med 100 procent under den här tiden, säger Fagerheim.

Kollegan Anna Brodin på Tant Selmas berättar om ett märkligt fenomen. Samtidigt som maxpriset är nått, ger det dåliga eller inga effekter att sänka det heller.

- Många tror ju det, men om man sänker priset kommer det inte tillräckligt många fler för tat täcka upp skillnaden.

Ölpriset är alltså, mer eller mindre, gjutet i betong.

- Vi väntar åtminstone tills vi når smärtgränsen innan vi höjer.

Enligt Jan Fagerheim är branschen den hårdast beskattade i landet. Men befolkningen har för längesedan upptäckt fördelarna med att köpa utanför rikets gränser.

Och tillfällena skapar givetvis chanstagare även inom krogbranschen, som upptäcker att man kan göra en rejäl hacka genom att gå den vägen. Barbro Kangas, som har ansvaret för kommunens tillsyn, säger sig dock inte ha någon uppfattning om hur utbrett fenomenet är. Hon och hennes kollegor gör större kontroller ungefär en gång om året.

I Folkhälsoinstitutets statistik kan man se att försäljningen av öl på krogar i Ludvika stått still de senaste tio åren. Det rör sig om i snitt ungefär 150000 liter fördelat på samtliga serveringsställen. Samtidigt har Systembolagets försäljning under dessa år mer än fördubblats.

Om nu priserna står still, så gör viljan att prova nytt inte det. Anna Brodin har de senaste åren sett hur allt fler börjar fråga sig för i stället för att ta det gamla vanliga.

- Folk går mer över till att prova mörkare öl. Det är kul att de vågar prova.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons