Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maximerat cirkusliv

Annons

När Falu Kuriren kommer till grusplanen vid Lugnet är det allt annat än lugnt. Det borras i den hårda marken och tältpinnar ligger i en stor hög.

Hela cirkussällskapet på 85 personer kom till Falun i går morse och arbetet med att resa det stora tältet kunde börja. Ett jobb som brukar ta ungefär fyra timmar.

Helena Schicht visar oss runt cirkusområdet som är som ett eget litet mobilt samhälle. Det finns en restaurang där 60 personer äter varje dag, det finns en tvätt där en anställd tvättar åt alla och i en vagn finns alla verktyg som cirkusen behöver.

Helena Schicht har jobbat med Cirkus Maximum i åtta år. De första fyra åren jobbade hon på kontoret i Älvsered i Småland, sedan fyra år tillbaka åker hon runt med cirkusen. Cirkuslivet är bekvämt tycker hon.

- Det är skönt att ha med sig sitt hem. Om jag skulle tvingas bo på hotell skulle jag aldrig ha det här jobbet, säger hon och visar oss runt bland djuren.

I år följer elefanter, hästar och kameler med. Yngst i sällskapet är tre veckor gamla kamelen Marcello som föddes när cirkusen var i Gällivare. Och djuren anställs precis som alla artisterna.

- Cirkusvärlden är liten, säger Helena. De som jobbar med Cirkus Maximum anställs under ett halvår och sedan jobbar de åt andra cirkusfirmor runt om i världen.

I dag befinner sig Cirkus Maximum i Östhammar och sedan går färden vidare till Åland, västkusten, Skåne och Norrland. När turnén är slut kommer cirkusen att ha gjort 184 föreställningar och de kommer att ha besökt 155 platser runt om i Sverige.

- Vi ser säkert mer av ett land än de som bor där själva, säger danska cirkusartisten Line Vittrup.

Hon menar att det är en livsstil att jobba på en cirkus. I början tyckte hon att det var svårt att vara borta från sin familj men nu har hon vant sig och tycker det är skönt att jobba där man bor.

Line gillar utmaningen i att samarbeta och leva tätt med nya männsikor, alla med olika bakgrund.

Både Line och Helena ser fram emot Ålandsvistelsen. Den blir nästan som en semester för hela cirkusen eftersom man stannar i tre dagar och under den tiden behöver ju varken tältet eller något annat flyttas.

EMELIE SMEDSLUND

Mer läsning

Annons