Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matz fixar mopperallyt

Annons

Lördagens Gärdsjö Grand Prix som arrangeras av Dala Automobilklubb, DAK, och Classic car week har utvecklats till ett av landets populäraste mopedarrangemang. Till årets mopedmöte väntas minst 260 deltagare på mopeder tillverkade år 1980 och tidigare.

- Vi växer som arrangemang och det bottnar i två saker. Det är främst en nostalgigrej. Många har "hittat" sin gamla ungdomsmoppe i pappas garage. En fungerande Pusch Florida eller Dakota är exempelvis en raritet numera. Samtidigt är det lätt att delta och att arrangera träffen, säger Matz.

Tävlingsmomentet är av underordnad betydelse.

- Det främsta syftet är att låta mopedister träffas, umgås och ha roligt, säger Matz.

I år firar benämningen moped 50 år. 1952 myntades ordet av en svensk motortidning - och har sedan dess spridits över världen.

- Det ska naturligtvis uppmärksammas. Inte minst senare i sommar på Kulturhuset, säger han.

Årets upplaga av Gärdsjö Grand Prix startar traditionsenligt vid Ingels Café på lördag klockan tio. Färden går sedan på småvägar söderut över Rättvik och Norr Lindberg mot Tällberg, där ett stopp görs vid Klockargården.

Målgången sker någon efter klockan 14.00 vid Nedre Gärdsjö bystuga, där det också arrangeras dans till tidstypisk musik under kvällen.

Arrangören tror på en stark uppslutning.

- Det har visserligen talats om regn i väderleksprognoserna, men mopedister är ett hårt släkte, säger Johan Matz.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons