Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matts Carlander

Annons

Matts Carlander avled den 8 augusti, 80 år gammal, efter någon månads vistelse på sjukhem. Har man tidigare varit någorlunda aktiv i Stora Kopparbergs och Kristine församlingar liksom i våra frikyrkoförsamlingar, kan man knappast ha undgått att lära känna Matts och imponeras av hans stora insikter i bibliska och kyrkliga frågor och av hans kunskaper om människor, händelser och platser i Falun. Han kunde berätta mycket om sådant.

För honom var den söndagens gudstjänst en självklarhet. I synnerhet kom med åren nattvardsgudstjänsterna att bli alltmer omistliga för honom. Därför är det naturligt, att han önskade att begravningsgudstjänsten skulle vara förenad med nattvard. För det mesta var det kyrkorna i Falun, som han gick till, men det var inte ovanligt att han gästade även andra församlingar i Dalarna. Hans bibelkunskap ledde till att han genom åren troget tog sig an en bibelstudiegrupp. Särskilt i yngre dagar var han delvis aktiv i Frälsningsarmén och fungerade dessutom ett tag som söndagsskollärare i Kristine församling. Han har även alltid deltagit flitigt och engagerat i det övriga församlingslivet i Falun. Det är därför som han blev så känd och uppskattad. Hans fromhet var äkta och sakligt grundad i kyrkans tro och lära, fri från sentimentalitet och flummighet. Genom sitt enkla sätt att vara har han blivit ett stöd och en tillgång för många.

Han var son till Maria Sandberg, som på sin tid hade ett välrenommerat bageri i Falun, och som var en mycket driftig och framgångsrik kvinna. Där arbetade han som bagare till dess att bageriet måste rivas på grund av förändringar i stadsplanen. Sedan tog han anställning vid Sundins bageri vid Gustavs torg. Där var han kvar även några år efter sin pensionering fram till att verksamheten upphörde 1989. Modern hade skapat ett vackert hem med många tavlor och ett relativt stort bibliotek, som Matts sedan förvaltade väl. Bland annat läste han mycket. Han tyckte om att resa och fördjupade därmed sin allmänbildning. Utmärkande för honom var, att han gärna delade med sig. Han var duktig, inte bara som bagare utan även som kock. Intresset för matlagning visade sig i att han gärna deltog i matlagningskurser och i att han ofta bidrog med bakverk och mat vid olika församlingssammankomster. Särskilt vid jul och påsk brukade han bjuda hem människor som var ensamma och som andra hade en tendens att glömma bort vid sådana tillfällen.

Matts var en personligt, som vi nu saknar, men som vi framför allt är tacksamma för att vi fått lära känna.

Ulf Callert

Mer läsning

Annons