Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Måttliga stormeffekter i Dalarna

Annons

Skogsstyrelsens sammanställning visar också att prispressen slagit mycket olika i olika delar av landet under årets första tre månader, jämfört med de sista tre månaderna i fjol.

Sågtimmerpriserna sjönk med 24 procent i Sydsverige, men bara med elva procent i Mellansverige och tre procent i norra Sverige.

Priset på massaveden sjönk med 15 procent i Sydsverige, fyra procent i Mellansverige och med tre procent i norra Sverige.

Skogsägarföreningen Mellanskog har dock fått känning av stormen. Inmätningen minskade med hela 13 procent till 1,8 miljoner kubikmeter (fast under bark) under årets första fyra månader.

Nu börjar dock avverkningsmaskinerna komma hem igen. Inför hösten räknar Mellanskog med lika stor aktivitet i dalaskogarna som under samma tid i fjol.

Samtidigt minskar Sydved sina avverkningar i stormområdet och Södra Skogsägarna uppmanar skogsägarna i området att dra ner över sommaren.

Industrin hinner helt enkelt inte med att upparbeta virket.

På massavedsidan beror det delvis på att industrin verkar kommit in i sin gamla lunk igen med stora investeringar samtidigt runt om i världen som ger ett överutbud med sjunkande priser och lönsamhet på massan. Saken förvärras också av den finska strejken.

Dalasågverken har inte använt så värst mycket virke från stormskogarna. Överlag räknar man med nio-tio procent av den totala förbrukningen.

85 procent av timret från stormskogarna är gran, medan mer än hälften av dalasågarnas timmerförbrukning är tall.

Dessutom är avverkningen i stormskogen och transporterna därifrån mycket dyra.

- Vi har tagit hem en del gran, men inget talltimmer. Det är ingen lysande affär, men det handlar ju om att rädda råvara också, säger Claes Rückler, regionchef på Weda Skog som köper in timmer åt flera av länets större privata sågverk och fortsätter:

- Under våren har det varit väldigt trögt att få fram timmer ur dalaskogarna. Många skogsägare har trott att det finns ett överskott på timmer, men så är det inte. Senaste tiden har det lättat lite, men det behövs mer.

Och timmerpriserna inför hösten?

- Jag gissar på oförändrat. Sågverken har inget utrymme att höja talltimmerpriserna. Konjunkturen tillåter det inte, säger Claes Rückler.

- För timmer vet jag inte riktigt hur priserna kommer att utvecklas framöver. För massaveden räknar jag med oförändrade priser. Vi sänkte ju tidigt priset för barrmassaveden med 20 kronor i april. För björkmassaveden har vi höjt med tio kronor, säger Stora Ensos Ulf Klensmeden.

Men även massaved kommer att behövas från dalaskogarna framöver. Till exempel Kvarn-sveden behöver färsk granmassaved. Under hösten blir stormskogens massaved för gammal.

Även Mellanskogs vd Lars Gabrielsson tror på stabila virkespriser framöver.

- Vi höjde i fjol barrmassaveden med 20 kronor. Den höjningen tog Stora Enso sedan ensidigt tillbaka. Vi har inga diskussioner med dem på gång. Jag tror inte industrin törs sänka. Även timmerpriserna tror jag förblir stabila. Här handlar det om rätt kvalitet, säger han.

ROSA GOLZIO

Mer läsning

Annons