Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mattias debut på tv

Annons

Mattias har ett stort teaterintresse och när man i våras letade efter statister till dramadokumentären Häxornas tid passade han på att gå på uttagningen.

-Vi fick gå fram och tillbaka framför kameran och sedan prata lite om oss själva, säger Mattias.

Snart kom ett brev via e-post där det stod att man hade tänkt sig en huvudroll till Mattias.

Första inspelningsdagen var i Rättvik. Tillsammans med mamma Titti åkte Mattias dit för att filma, dels scenen med rättegången där Gävlepojken döms till döden, och dels scenen där han hängs.

- Sminkningen var de noga med, jag skulle se ledsen ut så de sminkade dit tårar. Det var som sockervatten som fastnade på kinderna, säger Mattias.

Gävlepojken var allt annat än populär då hans lögner avslöjades och dödsdomen föll. När han släpades till galgen genom folkmassorna kastade människorna saker på honom och ropade: "Häng den djävulen" och "döda honom".

Mattias mamma var med som statist under inspelningen av den scenen.

- Folk kom fram efteråt och bad om ursäkt för att de skrek så hemska saker till min son. Jag skrek ju själv också och lite olustigt var det, säger Titti Källgård.

Mattias själv tycker inte att det var så farligt.

-Nja, lite hemskt var det kanske. Det var två stora karlar som släpade mig fram till hängningen men det var kul också, berättar han.

Det är också fysiskt krävande att vara skådespelare. I hängningsögonblicket filmas Mattias fötter samtidigt som åskådarna hör hur nacken knäcks på lögnhalsen Johan Johansson Griis.

-Jag fick hänga på armbågarna på en byggnadsställning och sprattla med benen, då krampade det i armarna, säger han.

I en annan scen springer Gävlepojken genom skogen bort från sin mors avrättning.

-Jag fick göra 100 höga benhopp innan den scenen filmades eftersom jag skulle vara andfådd, berättar Mattias, som trots alla prövningar drömmer om en framtida karriär som skådespelare.

CAMILLA SANDY

Mer läsning

Annons