Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mattanterna i Aspeboda skola vet hur man fixar matro

Annons

Mattanterna Nettan och Linda tar en fika innan lunchen börjar och "ungarna stormar in". I dag serveras kycklingnuggets med ris, sötsursås och gurksallad.

- Barnen blir mycket lugnare om man satsar lite på det estetiska, omgivningen påverkar ganska mycket, tycker Anette "Nettan" Lohrdén. Hon är 38 år och har jobbat som mattant i Aspebodaskolan i fem år.

- Vi försöker göra så fint som möjligt, fortsätter kollegan Linda Hjort. Nettan och Linda presenterar sig som mattanter. Titeln uttalas både med stolthet och självdistans. Stolthet över yrket, distansen till benämningen "tant".

- Jag känner mig som världens yngsta mattant, skrattar Linda Hjort.

Hon är 23 år och jobbar i köket på skolan sedan två år tillbaka. Efter gymnasieutbildning med inriktning Hotell och restaurang har hon haft flera olika jobb i branschen där hon slitit och stressat.

- Jag fick den här tjänsten via ett sommarvikariat, så man kan väl säga att jag halkat in på ett bananskal. Den stora förtjänsten ligger i att arbetet här är skonsamt mot både kropp och själ.

Ytterdörren slår igen med ett brak bakom två killar i 6:an som sprungit före de andra i klassen. De kastar av sig skor och kepsar, rusar in i matsalen och innan Nettan och Linda ens hunnit resa sig har de tagit mat och börjat äta.

Vad är roligast med yrket?

- Ungarna är mysiga, man får mycket tillbaks av dem, berättar Anette Lohrdén.

All mat lagas i köket i Aspeboda, men matsedeln bestäms centralt för flera skolor. Veckan efter påsk har eleverna själva fått bestämma vad de ska äta.

- Då är det taco, pizza och hamburgare som gäller.

För att göra det extra mysigt brukar Nettan och Linda släcka ned och låta de levande ljusen på borden vara den enda belysningen.

Men är det inte riskabelt att kombinera barn med tända stearinljus?

- Det funkar bra, men visst har det hänt att vi hittat både örtsalt och O´boy i värmeljusen, erkänner Linda Hjort med ett leende.

MARIA RINGBORG

Mer läsning

Annons