Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Mattanter" nominerade till stort matpris

Annons

Det är tidningen Mersmaks läsare som har kommit med förslag där alla, från stjärnkockar till "mattanter", som gjort något speciellt för att popularisera maten varje år tävlar om Coops stora matpris med en prissumma på hela 50 000 kronor. Juryn, bestående av Christina Möller, Sander Johansson, matmästare, Kurt Weid, källarmästare på Vår Gård, och Carl Jan Granqvist, professor, har läst alla förslagen och därefter valt ut åtta kandidater.

En av kandidaterna är "mattanterna" bestående av Karin Tallbo, Laila Montén och Ing-Marie Gilius på Bergetsskolan i Orsa.

Förvåning och glädje var känslor som infann sig hos de tre då de på måndagsmorgonen av rektor Birgitta Thoms fick bud om att de nominerats.

- Det gick många tankar genom huvudet. Vad ska vi göra nu och vad händer härnäst? Vi går ju helt enkelt in för att laga den mat som barnen äter, säger en mycket glad Laila Montén.

Det hävdas bestämt att upphovskvinnan - som lämnat in förslaget - är Ing-Marie Gilius dotter.

- Vi vet ännu inte varför just vi blev nominerade. Vi försöker få in mera grönsaker i skolan annars gör vi mest mat som barnen tycker om. Barnen, från dagisbarn till mellanstadiet, är så tacksamma och talar ofta om att maten är god. Det är mycket barnens förtjänst att det är så trivsamt här. Förresten så har vi alla en god kontakt vilket främst är ledningens förtjänst. Trivs man så gör man ett bra jobb, säger Karin Tallbo, husmor i köket.

Att barnen trivs och längtar tillbaka till skolan har sin förklaring då Karin presenterar menyn som kan bestå av nygräddade tunnpannkakor. Pannkaksdagen börjar de redan kl 6.30 och gräddar den sista pannkakan om alla är nöjda i tolvtiden.

I augusti avgörs tävlingen och vi får vi veta hur det gått för de glada "mattanterna".

MONICA ELMQUIST BROMAN

Mer läsning

Annons