Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matsgården stängs

Annons

Sedan tidigt 1900-tal har staten ägt Matsgården i Östbjörka. Nordiska museet har drivit verksamheten och har sommartid hållit gården öppen för allmänhet och intresserade.

- I fjol var öppettiderna något fragmentariska. I sommar ska vi genomföra underhåll av gården. Därför håller vi stängt i sommar. Jag för också samtal med byn. Meningen är att vi vill hitta ett nära samarbete med Östbjörka för att göra gården mer tillgänglig och levande. Vi vill inte att Matsgården ska uppfattas som "fjärrstyrd" från Stockholm.

Kristina Mattsson vill inte kännas vid några planer på att överlåta ansvaret för gården till lokala aktörer.

- Omöjligt att säga något om. Men Nordiska museet har en omfattande verksamhet. Det är inte givet att nationella institutioner ska styra lokala verksamheter, säger Mattsson.

Hon menar att den ledande förhoppningen är att Matsgården ska bli mer tillgänglig för allmänheten.

- Vi vill utveckla verksamheten. Vi har dåligt med pengar, men det som händer nu är för en positiv sak, säger Kristina Mattsson.

Byn är i sak positiva till ett fördjupat samarbete med Nordiska museet.

- Viljan från byns sida finns. Men det är uteslutet att byn på ideell basis ska driva en statlig egendom. Om vi ska engagera oss bör byn - eller kommunen - äga Matsgården.

Att stänga gården för underhåll tas inte emot positivt i byn.

- Det låter som ett svepskäl. Det går att visa de delar som inte underhålls. Överlag får vi nog vara lite kritiska över hur Nordiska museet skött Matsgården. Det finns ett lokalt missnöje över hur underhåll och ansvar skötts, säger Rättviks kommunalråd Johnny Jones som bor i Östbjörka.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons