Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mats gör skivdebut

Annons

- Vi är båda två delaktiga i en frikyrka, själv är jag ansvarig för musiken. Jag har startat en sång- och musikskola. Min fru Lena har hjälpt till med att arrangera kvinnoträffar, bland annat i form av frukostmöten.

Musiken har gått som en röd tråd genom livet för Mats. Han började sjunga redan som liten grabb hemma i missionskyrkan i Falun, vilt påhejad av pappa Kjell, själv duktig sångare.

- Jag är uppvuxen i en musikalisk familj och min önskan är att kunna föra den traditionen vidare till andra, få dela den glädje och tro på Gud som jag själv har fått uppleva, säger han.

I somras kom Mats ut med en demosingel, tre spår inom den kristna musiken inspelade i Göteborg.

- Jag tror att en demosingel inspelning som denna har nog aldrig gjorts i Sverige tidigare.

- Nu tänker jag främst inom "kristen" musik. Det unika är ju dels "storleken" på produktionen, men även att jag inte använt några synthesizers eller någon trummaskin, som är brukligt i den dataålder vi lever i. I stället har jag valt att arbeta med riktiga människor som spelar riktiga instrument, berättar Mats.

Målet för Mats är att få göra en full produktion, att få någon intresserad av att sponsra ett sådant projekt.

- Det kostar pengar. Speciellt som jag med denna inspelning valde att arbeta med ett av Sveriges bästa storband, Bohuslän big band.

- Stråkarna spelas av en grupp i från Göteborgsoperans orkester. Två av arrangemangen skrevs av årets svenska jazzstipendiat och allt spelades in i en av Sveriges mest kompetenta studios, Nilento studio, i Göteborg.

- Bland annat var Svante Turesson där dagen innan och spelade in, berättar Mats.

Men i väntan på den stora chansen arbetar Mats bland annat som gästtalare på universitetet i Innsbruck. Men förutom alla åtaganden, passar han och övriga i familjen på att njuta av bergen i Tyrol i Österrike.

- Båda grabbarna åker skidor utför. Byn vi bor i heter Igls och har ett eget skidsystem, så det blir en hel del skidåkning.

- På somrarna promenerar och cyklar vi i bergen. Sedan älskar både min fru och jag italiensk mat och härifrån till italienska gränsen är det bara 25 minuter och till Gardasjön tar det två timmar med bil. Så det har blivit några vändor under dessa två år.

Till jul kommer Mats och familjen hem till Falun.

- Man kan inte missa en jul med mammas köttbullar, och Falun det kommer alltid att vara mitt hem, säger Mats.

Men efter julhelgen går flyttlasset till USA.

- Vi kom hem från USA för en månad sedan. Där träffade jag lite folk angående skivan. Det är en helt annan typ av "marknad" för denna typ av musik i USA, så vi kommer att göra en satsning på musiken "over there".

- Jag har även fått erbjudande om en tjänst som musikpastor i en kyrka i Orlando, Florida, säger Mats Lindström, som lämnade Falun för den stora världen.

LILLIS ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons