Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mats fängslades av Peer Gynt

Annons

Mats Nordkvist var född på den gård som sedan varit hans hem i mångaår.

Hans civila arbetsområde var elektrikerns med tjänstgöring ibland annat Fredriksberg och Eskilstuna innan han kom till Borlänge energi.

Som främsta och stort fritidsintresse hadeMats Nordkvist hembygden och då speciellt Norr Amsberg. Den byn ville han sätta på kartan, har han sagt mången gång. Och för hans arbete fanns inga gränser.

Främst har han propagerat för och arbetat med Peer Gynt-grottan, ett projekt som innefattat både sägen och verklighet.

Det var rövaren Peer Gynt, samme man, tror man, som hos Ibsen, som fångade Mats Nordkvists intresse. Den rövaren och hans framfart skrämdes han av som barn. I vuxen ålder har han tecknat gammal historia om mannen och grottanpå Bubergets östra sluttning, skapat hembygdshistoria, som mynnade i en liten turistattraktion.

Många är de, som under senare år, genom Mats Nordkvist fått ta del av historien kring Peer Gynt Turistgrupperna har varit många.

Mats Nordkvist kartlade med stor noggrannhet också alla gårdar i Norr Amsberg med småbyarna Holbacken, Mellanbyn och Övre byn. Så snart någon kom inflyttandes var Mats Nordkvist snabb att teckna ner familjehistoria.

På senare år har han också varit guide i Amsbergs kapell och i övrigt arbetat kyrkligt idistriktet.

Mats Nordkvists flit var omvittnat mycket stor och han var ständigt på gång för att dokumentera. och realisera. Hans arbete gick också ut på att entusiasmera och engagera andra. Och här hade han också stor framgång. Det är en fint arv han lämnat efter sig.

Han efterlämnar närmast makan Ann-Marie, barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

INGRID THOR

Mer läsning

Annons