Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matplatsen: Målla i stället för spenat

Annons

Den hängivne trädgårdsmästaren Philippe Plöninge, som gärna odlar fram ovanliga och bortglömda grönsaker, skrev för några år sedan tillsammans med kocken och chileentusiasten Jonas Borssén den uppskattade boken Het trädgård - odling och recept.

Nu är det snart dags för en ny bok. Den här gången tillsammans med hustru Gun-Britt som agerar både inspiratör och fotograf.

I boken Den goda jorden som kommer i augusti berättas om hur viktigt det är att ha en god jord för att få en rik skörd.

Philippe, som ansvarar för köksväxtodlingen på Bergianska Botaniska Trädgården i Stockholm, fascineras av mållans användbarhet för både jord och bord.

- Trädgårdsmålla är lätt att odla och kan till och med sås redan på hösten. När den första vårsolen sedan värmer jorden är mållafröna snabba att gro. På våren sås målla när jorden har rett sig. Det vill säga, då den inte klibbar längre vid redskapen, berättar han.

Målla är en utmärkt spenatersättare, då den växer villigt hela sommaren.

- Skörda bladen innan mållan går i blom. Du kan välja mellan röd, grön och gulaktig målla, den senare får vackert rosa stjälkar och fröställningar på sensommaren. Låt någon planta gå i frö och fröa av sig så kommer det nya små plantor nästa vår. Dessa kan planteras där det passar, resten grävs ner som gröngödsling, fyller Gun-Britt i och ger receptet på en god rätt med målla som huvudingrediens.

Fotnot: Fröerna till Röd Orach (vinröd målla), Praktmålla (ljusgröna blad) och Good King Henry (grön) kan vara svåra att få tag på, men finns hos Runåbergs Fröer, Känstorp 7368, 444 93 Spekeröd, tel 0303-771 40, fax 0303-79 82 12


Mållacannelloni med piripirioliver

400 g röd förvälld urpressad trädgårdsmålla (kan ersättas med annan målla eller spenat)
250 g lättkesella, 1-procentig
8 mjölksyrejästa piripirioliver (finns på burk)
6 vitlöksklyftor
1 msk grönsaksfond
ev havssalt
12 färska lasagneplattor
riven parmesanost (Reggiano)

Snabba tomatsåsen:
1 tub tomatpuré
timjan, färsk eller torkad
oregano, färsk eller torkad
1 grönsaksbuljongtärning
7 dl hett vatten

Hacka mållan, vitlöken och piripirioliverna och blanda i kesellan och fonden.
Smaka av med salt ifall det behövs. Tänk på att oliverna är lite salta.
Fördela smeten på de 12 plattornas kortändor.
Rulla ihop och lägg skarven neråt.
Lägg rullarna mycket tätt i en ugnssäker form.
Laga till såsen. Blanda alla ingredienser väl. Låt koka upp.
Slå över såsen så att den täcker alla rullarna.
Strö riven parmesan över.
Gratinera i ugn cirka 20-30 minuter i 200 grader.
Servera med en god sallad.


Pak choi som ingår i wokrätten här nedan är en lättodlad kålväxt från Asien. Odlar man den inte själv kan man hitta den i en asiatisk affär och numera också i vanliga livsmedelsaffärer.

Pak choi-wok med wasabidippsås

lite olivolja
ca 600 g pak choi (1 stor planta)
100 g torra mungbönsnudlar eller risnudlar (tillagas enligt förpackningsanvisningen)
700 g mixade paprikor (gula, röda och orange)
150 g skalad morot (ca 1 stor)
300 g skalad kålrabbi
3 msk kycklingfond eller grönsaksfond
ev salt

Morot, paprika och kålrabbi skäres i stavar och steks i olivolja utan att de tar färg. Stek tills de mjuknar. Skär pak choi-plantan i mindre bitar som tillsättes mot slutet. Först stjälkarna, sist bladdelarna. Smaksätt med fonden. Vänd ner mungbönsnudlarna och salta om så behövs.
Servera med dippsåsen.

Wasabidippsås:
4 dl lättyoghurt
1 1/2 tsk wasabipasta eller pepparrot
1 tsk nakenfröpumpaolja (finns i välsorterade hälsokostaffärer men kan uteslutas)
salt

Låt yoghurten rinna av i kaffefilter ca 3 timmar. Blanda den sedan noga med wasabipastan. Tillsätt pumpakärnoljan, vilken ger en speciell smak och en grönare dippsås. Salta efter tycke och smak.

MONICA ELMQUIST BROMAN

Mer läsning

Annons